"Италчементи" ще вложи 185 млн. евро през 2007 г.

"Италчементи груп" ще инвестира 185 млн. евро в България през следващата година. Това са заявили мениджърите на компанията при срещата в сряда с премиера Сергей Станишев. В четвъртък главният изпълнителен директор на групата Карло Пезенти заедно с генералния директор и директора на "Италчементи груп България" Родолфо Даниели и Хесус Ортис ще представят цялостната си инвестиционна програма.


Италианската компания е собственик на циментовите заводи в Девня и Димитровград. От приватизацията им преди осем години досега инвеститорът е вложил около 260 млн. долара. Циментовата индустрия е сред рисковите в екологично отношение, затова се налагат големи инвестиции в проекти за очистването на въздуха и водите. В началото на тази година министерството на околната среда издаде комплексни разрешителни на "Девня цимент" и "Вулкан" - Димитровград. По тези програми мениджърите се ангажират да вложат значителни средства в екология, поясниха от екоминистерството.


"Италчементи" купи първо циментовия завод в Девня през 1988 г., а година по-късно и този в Димитровград. Капацитетът им достига годишно 2.5 млн. тона. Поради нетрайността на продукцията повечето български заводи произвеждат цимент основно за българския пазар и отчасти за съседни държави. Предприятията на "Италчементи" произвеждат и сухи строители смески, които изнасят в съседните държави. Девненският завод пласира подобна продукция в Румъния, Гърция, Сърбия и Македония. В момента двата завода пласират 70 на сто от продукцията си в страната, останалото изнасят. Само за обновяване на продуктовата гама италианският инвеститор планира да вложи 10 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK