"България-29" губи част от ключовите си активи

"България-29" ще трябва да предаде на наследниците на бившата фабрика "България" владението върху част от недвижимите имоти на дружеството, намиращи се в района на софийския квартал Княжево, стана ясно от съобщение до борсата. Това е постановил съдът, след като се е произнесъл в полза на наследниците на национализираната след 1944 г. фабрика. Имотите представляват земята на самата фабрика, цехове, складове, канцеларии, помощни помещения. Общата им площ е 51 360 кв.м, в които влизат административна сграда, канцеларии, предачница, складове, техническа работилница, постройки, служили за столова и културен дом, както и масивна сграда, използвана за здравен дом. Освен това "България-29" трябва да заплати общо 84 хил. лв. за разноски по делото и възнаграждения на адвокатите. От дружеството не пожелаха да коментират дали ще обжалват решението. Делото е заведено от Франческо Бонеки, Андреа Берноки, Джузепе Джирарди, Мария-Луиза Бреанца, Лучана Пиати и техни роднини, някои от които са преките собственици на фабриката преди национализацията, а други са техни наследници. Българските наследници са семействата на Бистра Балабанова и Иван Златин.
Те ще получат различни проценти от имотите, като най-голям дял имат наследниците Бонеки и Берноки - по 18.68 и 12.25%, за останалите той е под 5%. Франческо Бонеки е син на главния акционер в старото дружество. В момента мажоритарен собственик на "България-29" е "Албена инвест холдинг" с 63% от капитала. Представители на компанията не успяха да дадат точна оценка на имотите. От "Албена инвест холдинг" заявиха, че цялата необходима информация е дадена на борсата, и също отказаха други коментари.
Според последния отчет на "България-29" дружеството има загуба за шестмесечието в размер на 11 хил. лв., докато предходният отчетен период е завършил с печалба от 30 хил. лв.В отчета е посочено, че стойността на земите е 588 хил. лв., сградите и конструкциите са за 642 хил. лв., а общата стойност на активите е 5.217 млн.лв. С имотите, които ще предаде според съдебното решение, компанията се лишава от ключовите си активи. За нея ще останат част от земята, машините, които е купила, но точните параметри на загубата и дейността на фирмата след нея от "България-29" отказаха да коментират.
Това е едно напълно справедливо решение по едно дело за реституция, проточила се твърде дълго, коментира за "Дневник" Димитър Горанов, адвокат на наследниците. Преди години г-н Бонеки дойде с екип инженери, архитекти, за да види фабриката, тогава той преценяваше какво трябва да докара, за да може компанията отново да заработи, каза Горанов. Той обясни, че Франческо Бонеки притежава шивашки предприятия в Италия, САЩ, Южна Америка и вероятно намеренията му са да превърне "България" отново в добре работещо предприятие, което спокойно ще работи и изнася за Европейския съюз.


--------


Акционерното дружество "България" е създадено преди Втората световна война с италиански и български капитали и негова собственост е едноименната фабрика, която произвежда текстилни изделия от памук. На 23 декември 1947 г. предприятието е национализирано в полза на държавата.
В годините на социализма дружеството продължава работа. През 1992 г. то е върнато на наследниците, но реално те не могат да влязат във владение. Същата година съдът регистрира фирма "България-29" ЕООД с предмет на дейност производство и търговия с изделия от памук.
По-късно фирмата приватизира фабриката, а фирма "България-29" ЕООД прекратява дейността си. Остава да работи акционерно дружество "България-29", което става публично точно по линия на приватизацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK