Българското ухажване на френския бизнес


"България дълго време беше доста абстрактна и непозната държава за френските инвеститори, но нещата се променят." Това са думи на френския президент Жак Ширак по време на срещата му с българския премиер Сергей Станишев. Позицията ни е доста слаба в България и не отговаря на възможностите на двете страни, посочи Юг дьо Руре, вицепрезидент на Парижката търговско-промишлена палата.

© БТА

"България дълго време беше доста абстрактна и непозната държава за френските инвеститори, но нещата се променят." Това са думи на френския президент Жак Ширак по време на срещата му с българския премиер Сергей Станишев. Позицията ни е доста слаба в България и не отговаря на възможностите на двете страни, посочи Юг дьо Руре, вицепрезидент на Парижката търговско-промишлена палата.От 11 до 14 октомври премиерът Сергей Станишев беше на работно посещение във Франция, придружаван от правителствена и от бизнес делегация. Един от акцентите в програмата му беше икономическият форум за България в Парижката търговско-промишлена палата. В него участваха около 250 френски компании. Интересът им беше насочен към възможностите и перспективите за правене на бизнес у нас.


"България дълго време беше доста абстрактна и непозната държава за френските инвеститори, но нещата се променят." Това са думи на френския президент Жак Ширак по време на срещата му с българския премиер Сергей Станишев. Позицията ни е доста слаба в България и не отговаря на възможностите на двете страни, посочи Юг дьо Руре, вицепрезидент на Парижката търговско-промишлена палата.


Фактите подкрепят тезата, че засега френският бизнес се страхува да открие страната ни и предпочита съседна Румъния. Големите инвеститори се броят на пръсти. Най-мащабното вложение е на "Сосиете женерал" (Societe Generale), която през 1999 г. купи Експресбанк. Другите са инвестицията на "БНП Париба"(BNP Parisbas) от близо 22 млн. долара в банковия сектор, на "Монтюпе" (Montupet), които строят в момента завод за авточасти в Русе за около 50 млн. долара, на "Мекамиди" (Mecamidi) в енергетиката, "Данон" (Danon) в млечната промишленост, "Мосю Бриколаж" (M.Bricolage) - хипермаркети със стоки за дома.
Така Франция заема незавидното 14-о място сред чуждите инвеститори у нас с 284 млн. долара, изпреварена от страни като Австрия, Гърция и Турция. Това положение не е нормално предвид факта, че Франция е традиционен стратегически партньор на България. Най-много от френските инвестиции са в промишлеността - 58%, финансите - 28%, търговията - 11%. Амбициите ни са да достигнем поне 500 млн. долара, каза френският министър на търговията Кристин Лагард. Тя съобщи, че в България има 77 представителства на френски фирми, които са наели 5000 души. Раздвижване в търговско-икономическите отношения между двете страни се наблюдава при стокообмена, който за последните четири години е нараснал двойно (виж таблицата). България заема 72 място в общия износ на Франция и 54 място във френския внос.


Енергетиката


Това е сферата, в която Франция има засилен интерес. Темата присъстваше на всички разговори на държавно ниво, включително и по въпроса за общата енергийна политика на Стария континент и мястото на България в нея. Бизнесът се интересуваше от шанса за реализация на проекта "Набуко". Премиерът Станишев обясни, че България го подкрепя, а политиката на правителството е различните енергийни проекти да не се противопоставят. Като пример на добро сътрудничество между френски и руски партньори в областта на енергетиката беше посочена офертата на руската "Атомстройекспорт" за строежа на атомната централа "Белене", където подизпълнители са френската "Арева" (AREVA) и германската "Сименс". Не случайно министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров имаше среща с президента на консорциума Ан Ловержон. По думите на Овчаров французите имали намерения да открият производствени мощности у нас. Другите отрасли, които предизвикват френския интерес, са инфраструктурата - строителството на платени магистрали, водният сектор, общественият транспорт, както и в областта на високите технологии.


Около 250 френски фирми, които присъстваха на икономическия форум, по-скоро опипваха почвата за правене на бизнес в България. Те се вълнуваха от икономическата стабилност, данъчните и работните преференции. Премиерът се опита да ги "съблазни", отбелязвайки, че от 2007 г. страната ни ще бъде данъчен шампион на Европа с корпоративен данък от 10%, с човешкия потенциал, отбелязвайки, че над 5000 студенти учат във Франция, с безработица под 9%, която е по-ниска дори от тази във Франция и Германия, и инфлация от 2.2% от началото на годината.


Най-добрата реклама обаче са французи, които успешно са инвестирали у нас. Именно те обясниха, че силно са преувеличени писанията за престъпността у нас. Французин, инвестирал във фабрика за пластмасови изделия в Кюстендил, пък дори обясни, че не е усетил корупционни практики. Сега той възнамерява да разшири производството си и търси подходяща сграда. В този момент шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев прояви неблагоразумието да му предложи на английски постройки във Видин и Русе и веднага беше париран. Но как ще оставя 100 семейства, които работят за мен, вече сме се превърнали в една голяма фамилия, галантно се възмути французинът.


Франкофонията


присъстваше навсякъде. Дори на премиера Станишев му се наложи да обяснява защо не говори френски и как има двама вицепремиери франкофони - външният министър Ивайло Калфин и на образованието Даниел Вълчев. Министърът на държавната администрация Николай Василев пък допълни как 2000 служители учат френски и дори той се е записал на тези курсове, за да даде личен пример. Няма какво да се лъжем, французите държат на езика си и искат да им се говори на френски. Ако говорите английски, по-добре си вземете преводач, съветват българи, работещи за френски компании. Така ще накарате френския ви партньор да се почувства значим и да погледне сериозно на вас, твърдят те. Освен това българските бизнесмени трябва да бъдат търпеливи. Французите не са решителни и не действат бързо. Те обмислят дълго нещата, анализират, допитват се до вече направили инвестиции у нас техни сънародници. С две думи, искат да бъдат дълго ухажвани. Веднъж обаче вземат ли решение, нищо не може да ги спре. Така например френската ДМТ (DMT), която вече е стъпила на българския пазар с доставката на оборудване за опаковки, планира да остане дългосрочно у нас по думите на финансовия директор Беноа Беш.


Българските бизнесмени - без илюзии за Франция


"На краставичар трябваше да продаваме краставици", описа реалистично положението Стоян Димитров, шеф на "Памексвин", които произвеждат вино с марката "Памидово". Българските винопроизводители присъстваха осезателно на форума. Въпреки това Димитров е оптимист и смята, че имат добри шансове и възможности. Причината според него е, че светът търси разнообразие и вече иска да опита чуждия вкус. Неговата препоръка към организаторите от българска страна е да им предоставят повече информация за компаниите, с които ще се срещнат, и какво могат да очакват от тях. Французите оценяват българските вина, но това, което искат, е гарантирано качество и количество, коментира шефът на "Вини" - Сливен, Красимир Кръстенов. Според него обаче българските винпроми не могат да гарантират исканото количество, защото в момента изграждат собствените си лозя. Другите фирми, които търсеха френския пазар, бяха в сферата на производството на мебели като "Визател", в леката и хранително-вкусовата промишленост като "Гардения - Орхидея", "Филикон", "Ел Би Булгарикум" и други.


Документи, регулиращи търговско-икономическите отношения между България и Франция:


- Дългосрочна спогодба за икономическо, промишлено и техническо сътрудничество


- Междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане


- Междуправителствена спогодба за взаимна защита и насърчаване на инвестициите


- Спогодба за административна взаимопомощ за предотвратяване, разузнаване, разследване, констатиране и санкциониране на митническите нарушения


- Договор между Патентното ведомство на България и Френския национален институт по индустриална собственост за сътрудничество

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK