Започва рехабилитацията на каскадата "Долна Арда"

"Риск инженеринг" ще строи нов блок на ВЕЦ "Студен кладенец"

Австрийската компания "Ватех хидро" (VA TECH), която изгражда хидровъзел "Цанков камък", започва рехабилитацията на вецовете "Студен кладенец", "Крумовград" и "Ивайловград" от каскадата "Долна Арда". Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров направи първата копка на новия блок на ВЕЦ "Студен кладенец" във вторник. Проектът предвижда повишаване на мощността на каскадата до 331 мегавата и изграждане на нов блок във ВЕЦ "Студен кладенец" и се осъществява по споразумението с Австрия за изпълнение на протокола от Киото за намаляване на вредните емисии.


Изпълнители на новия блок на ВЕЦ "Студен кладенец" са PORR и "Риск инженеринг". Стойността на договора с PORR e за 15.9 млн. евро. Компанията беше един от кандидатите за строителството на жп линията Пловдив - Свиленград в отсечката Крумово - Първомай. Прилагането на споразумението и австрийската програма за финансиране е аргумент на Националната електрическа компания (НЕК) да не обявява процедура за избор на изпълнители и финансиращи банки с мотива, че те са посочени от австрийската страна. Появата на "Риск инженеринг" беше официално обяснена от ръководството на НЕК с огромния опит, който има компанията в подобни проекти.


ВЕЦ "Студен кладенец" се състои от язовир и централа с мощност 60 мегавата, която ще бъде увеличена до 85 мегавата. Новият блок ще е с мощност 16 мегавата. Проектът трябва да приключи през 2009 г. Стойността на проекта е 65 млн. евро. Средствата се осигуряват от Корпоративна търговска банка, ING банк и "Ватех финанс". Австрийската агенция за експортно кредитиране гарантира срещу риска.
Във вторник министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че очаква от изпълнителите да спазят


пусковия срок, защото обектът е с национално значение. До момента "Ватех хидро", която изгражда


хидровъзела "Цанков камък", по различни причини закъснява с около пет месеца. Стойността на този проекта е


220 млн. евро. Между изпълнителя и НЕК се водят преговори за изясняване на причините и наваксване на


закъснението. Договорът обаче предвижда неустойки да има, след като не бъде спазен крайният пусков срок,


който е 2008 г. Проектът е също и по споразумението с Австрия за изпълнение на Протокола от Киото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK