Местният пазар увеличи печалбата на "Оргахим"

Акциите на дружеството удариха исторически рекорд

Силните продажби на местния пазар, както и увеличеният износ доведоха до 40% ръст в печалбата на русенското дружество за производство на бои, лакове и химикали "Оргахим". Към края на септември положителният финансов резултат е почти 4 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на компанията, предоставен на борсата. Утвърждаването на старите продукти, както и новите доведоха до повишение в приходите от продажби на продукция, които достигнаха 71 млн. лв., каза за "Дневник" директорът за връзки с инвеститорите на "Оргахим" Ирена Мицова.


Добрите финансови резултати доведоха до абсолютен рекорд в акциите на компанията и по време на вчерашната сесия те поскъпнаха с над 3% до средна цена от 102.29 лв., като сделки се сключиха и на 112 лв. За последната една година пазарната капитализация на дружеството се е повишила с почти 50% и вече надхвърля 50 млн. лв.


На вътрешния пазар дружеството е направило продажби за над 31 млн. лв., като тези от продукция са се повишили с 6 млн. лв. до почти 27 млн. лв. Покачването на продажбите е с малко над 23%, като това покрива очакванията на ръководството. Основните външни пазари на дружеството са Турция, Гърция, Румъния, Египет, Централна Европа, Средният изток и бившите съветски републики, като те са все още над половината от общите продажби. Топлите месеци традиционно са най-силните за продажбите на "Оргахим", което е свързано със сезона на активното строителство и ремонтните дейности. Последното тримесечие обаче се оказва по-слабо спрямо останалите по размер на продажбите заради началото на зимата.
"Оргахим" е включено в трите борсови индекса - "Дневник 15", SOFIX и BG40, като то стоеше и в основата на тяхното повишение вчера. Това обаче е дружеството с един от най-малките основни капитали от сините чипове - 503 хил. лв. На пазара все повече се чуват мнения, че дружеството има потенциал да направи сплит на своите акции, което ще доведе до увеличаване на ликвидността му.


В момента компанията води дело с Агенцията за държавни вземания по установени различия за заем по ЗУНК, като в края на миналата година по тази причина бяха заделени провизии за 8.32 млн. лв. и това доведе до загуба за 2005 г. В момента делото е в Софийския апелативен съд. Ако "Оргахим" го спечели, начислената провизия ще бъде реинтегрирана във финансовия резултат на компанията в съответния отчетен период, което ще доведе до повишението й.


Русенското дружество се контролира от регистрирания в Малта "Уайтбийм холдинг", който притежава 64% от акциите. Останалите 36% от акциите се притежават от други акционери. "Уайтбийм" е собственик и на румънското дружество "Поликолор", което се явява фактически собственик на "Оргахим".


Активите също нарастват

30.09.2006
30.09.2005
Нетна печалба
3.9 млн. лв.
2.8 млн. лв.
Приходи от продажби
70.9 млн. лв. 57.7 млн. лв.
Разходи за дейността
71.1 млн. лв.
56.3 млн. лв.
Активи
57.3 млн. лв. 49.8 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK