"АКБ Корпорация" прехвърли дела си от "Полимери"

Панамска компания взе една трета от завода

"АКБ Корпорация" ХАД продаде по време на борсовата сесия в сряда част от дела си в "Полимери" на неизвестната "Джурискандо кънсълтънтс", регистрирана в Република Панама, а друга част от акциите на химическия комбинат преминаха във "Финансово индустриален концерн АКБ-Форес". Прехвърлянето на дяловете стана в сряда с две блокови сделки на Българската фондова борса, при които общо 59.99% от капитала на "Полимери" минаха на цена 5 лв. за акция. По-големият дял от 36.6% отиде в панамското дружество, а останалите 23.39% са купени от концерна "АКБ-Форес", също на цена 5 лв. за акция. Справка в ДАКСИ показва, че тя е свързана с досегашния мажоритарен собственик на "Полимери".


Контролираната от Николай Банев "АКБ Корпорация" остава с 0.5806% от капитала на девненското дружество, показва справка според отчета на дружеството за шестмесечието. Данните в отчета показват, че другите по-големи акционери в дружеството са "Българска холдингова компания" с 14.91% и литовската SEB Viliniaus Bankas AB с 5.08%. Акциите на "Полимери" се търгуват на неофициалния пазар на БФБ и цената им се движи около 8 лв. Николай Банев обаче не беше открит за коментар по сделките.


Точно преди една година на общо събрание акционерите на "АКБ Корпорация" овластиха управителните органи да продадат притежаваните от холдинга акции в "Полимери". Тогава коментари за евентуални купувачи ръководството отказа да даде, но според запознати продажбата може да е само изваждане от портфейла на корпорацията.


В началото на август от девненския завод съобщиха, че са обновили производствените си мощности, с което се увеличава и капацитетът на "Полимери" за производство. Дружеството е основен производител в България на сода каустик, хлор, солна киселина и дихлоретан, а след обновяването тяхното производство трябва да се увеличи двойно - от 20 млн. лв. стойността на произведеното ще стане 40 млн. лв. за година. Основна част от продукцията се пласира на външния пазар. За шестмесечието на тази година за българския пазар е реализирана продукция на стойност 7.391 млн. лв., докато за чуждия тя е била за 12.146 млн. лв. За предишната година разликата между пазарите е по-малка - общо 6.498 млн. лв. е стойността на продукцията за България и 8.832 млн. лв. е била тя за чужбина през 2005 г. Печалбата за първите шест месеца на годината на завода е 781 хил. лв., а година по-рано - 4.070 млн. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Polimer IN
    *****

    И двете фирми са сабственост и под управлението на Банев.Като и двете фирми са финансирани от печалбите на Полимери.Панамската офшорка е фирмата на изхода на Полимери където остава печалбата от продажбите, а в концерна "АКБ-Форес", основния финансов донор е отново Полимери.
    Изводът е,че Полимери е "купено" от двете фирми с пари на самото Полимери!
    По точното заглавие е АКБ Корпорация" подари дела си от "Полимери" !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK