"Холсим" ще гори брашното от шуменския екарисаж

Финансовото министерство дало 9 млн. лв. извънредно в бюджета за 2006 г.

Циментовият завод на швейцарската компания "Холсим" край Бели извор ще изгаря месокостното трупно брашно, получено от шуменския екарисаж, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Споразумението ще бъде подписано в четвъртък, като парите вече са отпуснати от финансовото министерство.


По наше искане бюджетът на министерството за 2006 г. беше актуализиран със 17.2 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за унищожаването на тези отпадъци, поясни още зам.-министър Пейчев. Останалите средства са отпуснати за довършването на граничните ветеринарни пунктове.


Проблемът с трупните отпадъци възникна преди повече от месец, след като шуменският екарисаж започна да трупа огромни количества брашно от преработените животински субпродукти. По закона за ветеринарната дейност държавата задължително трябва да изгаря рисковите органи от едрите преживни животни. Мерките са превантивни срещу неразпространението на луда крава и са заложени като изискване с промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, приети през миналата година. Те не бяха заложени в бюджета за 2006 г., затова се наложи актуализацията, поясни още Пейчев.
Досега в Шумен са натрупани между 2500 и 2800 т брашно. Договорката е държавата да плаща за изгарянето 41 евро при 40.3 евро за тон до момента. Очаква се договорът с "Холсим" да се подпише за 5 години. Целта е да не се допусне критична ситуация като сегашната, заплашваща Шумен с екологична катастрофа, коментираха експерти. Преди да вземат решението, земеделското министерство имаше договорка брашното да се гори на три места, включително и в близкия завод "Девня цимент". Собствениците на завода обаче започнаха основен ремонт, който ще продължи почти три години. Затова се наложи спешно да се търси нов изпълнител.


----------


В продължение на една седмица евроветеринари ще проверяват четири от 7-те гранични ветеринарномедицински пункта, както и екарисажите в страната. Работната мисия е започнала вече и ще продължи до петък. Ще бъдат инспектирани четирите пункта при Гюешево, Златарево, Калотина и Брегово, за довършването на които държавата извънредно отпусна 8.2 млн. лв. Вече са проверени обектите във Варна и Бургас, като се очаква до 10 ноември те да бъдат включени в регистрите на Европейския съюз. До края на месеца се предвижда да бъдат одобрени останалите 4. След влизането на България в Европейския съюз през тях ще минават и ще бъдат проверявани всичките товари с живи животни или месни продукти, които влизат от страни, нечленуващи на общността.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK