"Каолин" ще придобие "Огнеупорни глини" до края на годината

Инвестиции за половин милион лева в разширяване на производството готви купувачът

Компанията за добив и преработка на минерали "Каолин" ще придобие над 90 на сто от акциите на производителя на глини за индустрията "Огнеупорни глини". Това стана ясно от съобщение на купувача до Българската фондова борса във вторник, без да се посочва цената на сделката. Придобиването се очаква да приключи до края на годината, като ще трябва да получи и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, информират от компанията.


Поглъщането на "Огнеупорни глини" ще разшири асортимента от продукти, които предлага "Каолин". Предвижданите за новата придобивка инвестиции са за 500 хил. лева за период от година и половина след приключването на сделката. Средствата ще бъдат изразходвани основно за модернизация и увеличаване на обема на производството в предприятието през следващата година до 35 хил. тона, или три пъти повече от продукцията в "Огнеупорни глини", която се очаква за настоящата година.


Основният предмет на дейност на плевенското дружество "Огнеупорни глини" е производство на глини за керамичната, порцелановата и фаянсовата индустрия. Продукцията на дружеството се пласира основно в строителния сектор, производството на фуражна креда и изделия от груба керамика.
"Каолин" е част от холдинга "Алфа финанс", в който мажоритарен собственик е Иво Прокопиев - един от издателите на вестниците "Дневник" и "Капитал". Основната дейност на "Каолин" е свързана с добив на индустриални минерали и минерални суровини и тяхната преработка. Произвежданите от компанията продукти са каолин, кварцов пясък, шамот и карбонатни пълнители. Производствените мощности на дружеството са разположени основно в районите на Ветово, Сеново, Каолиново, Игнатиево, Тополовград, Димитровград, Девня, Горна Оряховица.


Дружеството притежава пет рудника и две преработвателни фабрики и в Сърбия. Последните инвестиции на компанията са в завод за кварцови пясъци в Девня и производствена база в Димитровград, която включва кариера и преработвателна инсталация за варовик. За следващата година се предвижда да бъдат разработени находища на каолин и кварцови пясъци в Украйна и изграждане на инсталация за преработка на минерали в Румъния. Общият оборот на дружеството за 2005 г. надхвърля 70 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK