,,Република холдинг" прави дружество със специална инвестиционна цел

,,Република холдинг" е основен учредител в дружеството със специална инвестиционна цел ,,Юнайтед пропъртис", което вече е било регистрирано в Централния депозитар на 25 октомври. Първоначалният му капитал е 500 хил. лв., който е задължителният за този тип дружества. Справка в ДАКСИ показва, че най-големият акционер с 30% от капитала е ,,Република холдинг", който е и задължителният институционален инвеститор в дружеството. Другите акционери са различни физически лица с участия под 10%. ,,Юнайтед пропъртис" все още няма лиценз от Комисията за финансов надзор, а от компанията не бяха открити за коментар дали проспектът за публично предлагане вече е подаден. По всяка вероятност то ще се занима с инвестиции в недвижими имоти, както показва името му.


Дружествата със специална инвестиционна цел могат да имат като предмет на дейност секюритизация на недвижими имоти или на вземания, като повечето се насочват към имоти. Досега лиценз от Комисията за финансов надзор лиценз са получили 32 такива дружества. Търговията с акциите им прави голяма част от оборота на Българската фондова борса. Тяхното създаване започна, след като през май 2003 г. беше обнародван Законът за дружествата със специална инвестиционна цел, но по-широки размери придобива в последната година.


Законът изисква дружествата да имат капитал от минимум 500 хил. лв., освен това е задължително да направят поне едно увеличение с още 30%. Най-малко 30% от акциите при учредяването трябва да бъдат записани от институционален инвеститор, който е на лицензионен режим от КФН. Такива са и бившите приватизационни фондове, преобразувани в холдинги, сред които е ,,Република холдинг", бивш приватизационен фонд ,,Република". Дружествата със специална инвестиционна цел са привлекателни за инвеститорите и заради задължението си да разпределят поне 90% от печалбата си като дивидент за акционерите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK