Европейските рискови облигации поскъпват

Стабилната икономика намалява опасността от неизплащане на дълговите книжа

Високодоходните рискови облигации в Европа увеличиха рекордно цената си за последната година, съобщи "Блумбърг". Добрият икономически ръст на Европа намали драстично броя на неизпълнените задължения, коментират анализатори.


През октомври облигациите с неинвестиционен рейтинг са поскъпнали общо с 1.5 процента, показват данни на "Мерил Линч". Това е най-голямото месечно повишение от юли 2005 г. досега. Традиционно високата доходност на тези ценни книжа, която компенсира риска, е паднала с 39 базисни пункта до петмесечен минимум от 254 базисни пункта. Облигациите без инвестиционен рейтинг са имали средна доходност от 7.17 на сто от началото на годината.


Според прогнозата на Европейската централна банка икономиката в еврозоната ще се разрасне с 2.5 на сто до края на годината, като това ще е най-значимата експанзия от 2000 г. насам.
Позитивното развитие насочва инвеститорите към по-рискови инвестиции, коментират експерти. Все по-популярни стават дълговите книжа на ФИАТ, ирландската "Уотърфорд" и холандската медийна компания VNU. Инвестиционните компании се насочват към облигации с рисков рейтинг, тъй като тези ценни книжа се влияят позитивно от добрия икономически ръст.


Борсовите експерти отчитат силни бичи настроения на пазара с облигации. Според тях само някое изключително забележимо неизплащане би спряло тенденцията.


В началото на годината инвеститорите очакваха намаляване на цените на рисковите облигации, след като Европейската централна банка увеличи общо пет пъти основния лихвен процент за еврозоната до 3.25 на сто. Последната серия увеличения на лихвите през 2000 г. предизвика срив на цените на рисковите облигации с 14 на сто. През 2001 г. пък неизплащанията на дълговете се увеличиха петорно.


Засега новата серия на увеличение на лихвите не предизвиква подобен ефект, като дори рейтинговата агенция "Муудис" даде по-оптимистична прогноза за надеждността на рисковите облигации. През последните 12 месеца европейските компании отговарят на очакванията - неплащанията по рисковите емисии облигации са били само 0.5 процента от всички книжа, а през последните три години средно 2.55 на сто от облигациите са оставали неизплатени. Към момента 1.5 на сто от всички европейски облигации са в просрочие. Дневник
-------------


Европейската централна банка остави основния лихвен процент без промяна при нива от 3.25 на сто на вчерашното си заседание. Действията на централната банка съвпаднаха с досегашните очаквания, предаде Франс прес. Банката запази и процента при депозитите при 2.25 на сто и на кредитирането за банките при 4.25 на сто. Очакванията са банката да увеличи лихвите с 0.25 процента на следващата среща на управителния съвет през декември. Въпреки ниската инфлация през септември и октомври президентът на банката Жан-Клод Трише обяви, че очаква вероятно поскъпване на петрола, което може да доведе до по-висока инфлация през следващите месеци.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK