"Екуест" може да придобие целия "Техномаркет"

Инвестиционният фонд стана собственик на половината от бизнеса на веригата

Листваната на Ирландската фондова борса инвестиционна компания "Екуест инвестмънтс България" обяви, че е придобила 51% от регистрираното в България дружество "Линкс пропърти БВ", което е собственик на 100% от бизнеса на веригата за бяла и черна техника "Техномаркет". Информацията беше съобщена чрез сайта на Лондонската борса и беше потвърдена от единия от управляващите мениджъри на "Екуест" Георги Крумов. Сделката е за 60.9 млн. евро.


По-малката част от цената - 25.9 млн. евро, е платена кеш. Останалото финансиране е осигурено от австрийската банка Райфайзен Централбанк. По информация на "Екуест" компанията има опция да придобие 100% от бизнеса на веригата на два етапа - първият до края на годината и вторият до март следващата година. По думите на Кари Хаатая, който също е управляващ партньор в "Екуест", компанията ще продължи да работи в сътрудничество с екипа на "Техномаркет", за да повиши дела на веригата, която има 22 магазина в страната, и да подпомогне развитието й на международния пазар.


В началото на октомври фондът за недвижими имоти "Екуест болкан пропъртис" (Equest Balkan Properties), който е част от "Екуест", придоби 40% от регистрираната в България компания "Глориент инвестмънт БГ" (Glorient Investment). "Глориент" притежава и управлява портфолио от търговски складове в България, като останалите 60% от компанията са собственост на частни лица, създатели на дружеството K&K, което от своя страна управлява "Техномаркет". По информация на "Екуест" фондът има възможности да придобие цялата част от недвижимостите на веригата за техника.
Според съобщението до борсата веригата "Техномаркет" има оборот за миналата година в размер на 258 млн. евро. Това е с 30 на сто повече от предходната година. Продажбите за първата половина на тази година възлизат на 144 млн. евро. През настоящата финансова година веригата очаква да постигне същия ръст както миналата, се казва още в съобщението.


---------


През юни "Екуест" и "Техномаркет" започнаха съвместен бизнес в Сърбия, като инвестираха в създаването на общи търговски обекти. По сръбския проект "Екуест болкан пропъртис" вложи близо 20 млн. лв., срещу които получи 70 на сто дял в новосъздаденото смесено дружество "Аурора пропърти венчърс" (Aurora Property Ventures BV). Останалите 30% са на К&К. Целта на инвестицията е да се изгради верига от магазини "Техномаркет", които ще са в рамките на големи търговски обекти. В тях освен магазин за техника ще има и супермаркет за хранителни стоки, за мебели и стоки за дома и др. Още тогава се очакваше "Екуест" и "Техномаркет" да започнат съвместен проект за развитие на веригата и в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK