"Булярд корабостроителна индустрия" влиза в нишата на военното корабостроене

"Булярд корабостроителна индустрия" (БКИ) може да се превърне в регионален център за строителство, ремонт и поддръжка на бойни кораби на страните от Средиземно море и Черноморския басейн. Това каза изпълнителният директор на компанията Фридрих Катцер по повод течащите преговори с френската компания "Армарис". Тя беше определена за победител в търга за строителството на четири многоцелеви корвети за нуждите на военноморските ни сили. "Булярд корабостроителна индустрия" беше одобрена за подизпълнител на "Армарис" след комплексен одит от страна на водещите фирми от френската отбранителна промишленост. Одитът беше извършен през есента на миналата година. "Участието на БКИ в подобен дългосрочен и мащабен проект е поставило допълнителни изисквания към инвестиционната програма на компанията. За да отговори на специфичните изисквания към военното корабостроене, варненският завод е придобил правата да използва една от най-модерните системи за проектиране - Tribon. БКИ е купил и оборудване за плазмено рязане и разкрояване на метални листи. "Това технологичното обновление ще подобри традиционната дейност на БКИ и ще позволи на дружеството да оперира в новата ниша на военното корабостроене", каза още Катцер. Почти сигурно е, че "Булярд корабостроителна индустрия" ще получи правата за използването на част от военните технологии и в цивилното си производство. Това каза управляващия директор на "Армарис" Ален Бовис.


"Булярд" влезе в шортлистата на подизпълнителите на "Армарис" при строителство на кораби на НАТО само преди няколко месеца. Заедно с италианската "Финкантиери" френската компания трябва да изпълни най-мащабната европейска военно-корабостроителна програма, включваща строителството на общо 26 многоцелеви фрегати. Те са от клас FREMM - бойни кораби от ново поколение и интегрирано управление на платформата и оръжията. В доковете на БКИ във Варна ще бъдат строени само корпусите на част от плавателните съдове.


"Армарис" е уведомила българското правителството, че ако изпълнението на програмата започне през следващата година, първата вноска за изплащането на плавателните съдове ще трябва да бъде направена през 2012 г. Остатъкът от задълженията по поръчката ще трябва да бъде покрит в период от 20 години. Сделката ще бъде на стойност над 100 млн. евро. Според експерти на Министерството на отбраната (МО) предложената схема е удовлетворителна, тъй като според разчетите на ведомството след шест години бюджетът на страната за отбрана ще позволява пълното покриване на разходите по модернизация на армията ни.


В началото на ноември Параходство Български морски флот (БМФ) изпрати до Българска фондова борса писмо, в което уведоми, че "Булярд", която е собственост на "Индустриален холдинг България",може да купи от параходството 25% от бившата варненска корабостроителница. С това дружеството ще стане едноличен собственик на капитала й. В момента "Булярд" притежава 75% от капитала на "Булярд корабостроителна индустрия", останалите 25% са собственост на БМФ.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на -
    *****

    една хубава новина за Варна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK