Фондовете на "Болкан капитал" излизат на пазара

Двата договорни фонда на ,,Болкан капитал мениджмънт" - ,,Европа" и ,,Консервативно-спестовен", ще започнат да предлагат публично дяловете си най вероятно до края на следващата седмица, след като се очаква да излезе обявлението в Държавен вестник, каза пред ,,Дневник" изпълнителният директор на управляващото дружество Андрей Георгиев. Това реално са първите две схеми на управляващото дружества. Интересното при фонд ,,Европа" е профилът на инвестициите му - те ще бъдат предимно в акции, които се търгуват на регулирани европейски пазари. Ние нямаме ограничение да не инвестираме в България, но активите на фонда ще се влагат предимно в акции на емитенти от международни пазари, поясни Андрей Георгиев. Според одобрения от Комисията за финансов надзор проспект до 60% от активите може да се инвестират в акции, емитирани от чуждестранни компании и приети за търговия на международно признати регулирани пазари, до 10% е лимитът за вложения в български акции, толкова е ограничението и за инвестиции в държавни ценни книжа и дългови инструменти. Договорният фонд е високорисков, а основните страни, определени за инвестициите, са Унгария, Дания, Русия, Чехия, Полша, Исландия, скандинавските държави. Това е първият български фонд, чиито основни инвестиции ще бъдат на чужди пазари. Другият фонд на управляващото дружество - ,,Консервативно-спестовен", следва стратегия за поемане на нисък до умерен риск. До 70% от активите му може да бъдат влагани в ДЦК или облигационни емисии на български и чужди емитенти. По 10% са границите за инвестиции в български акции или в новоиздадени книжа, за които догодина предстои регистрация на регулиран пазар. Номиналната стойност на дяловете и на двата фонда е 100 лв., обратното изкупуване ще започне, след като наберат 500 хил. лв. капитал, каквото е изискването на нормативните актове. Такса при обратно изкупуване за дялове на ,,Европа" и ,,Консервативно-спестовен" за инвестиции над две години няма, при по-малко тя е 0.5% от нетната стойност на активите на един дял.


Учредителите на ,,Болкан капитал мениджмънт" са финансово-брокерска къща ,,Логос-ТМ" с 51% и инвестиционният посредник ,,София интернешънъл секюритиз", притежаващ останалия капитал. Дружеството получи лиценз от Комисията за финансов надзор в началото на годината, а разрешение за фондовете надзорът даде на 17 октомври.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK