"Кембридж минерал рисорсиз" откри повече злато от находище

Залежите от злато в българската местност Ташлака са по-големи от очакваните. Това обявиха пред агенция AFX от британската компания "Кембридж минерал рисорсиз" (CMR), която проучва находището съвместно с канадската "Ейжа голд" (Asia Gold). Последните проучвания на площ от 68 метра показват наличието на 3.2 грама злато на тон. За сравнение, при предишните изследвания в местността бяха отчетени 1.67 грама на тон, и то на по-малка площ, което беше анализирано от геолозите на "Кембридж" като наличие на 4.36 млн. тона от ценния метал, или 234 хил. тройунции. Потенциалът е далеч по-голям, коментира пред агенцията Андрю Колин, управляващ директор в CMR. От ръководството на британското дружество тогава обявиха, че отчетените резултати увеличават значително шансовете за откриване на находище на злато в местността, и казаха, че ще бъдат направени допълнителни проучвания, за да се определят размерът на запасите и точните параметри на находището.


"Ейжа голд" притежава 51 на сто дялово участие от съвместното дружество, което разработва този и още три обекта с обща площ 445 кв. км. За придобиването на пакета от 51 на сто компанията е инвестирала 2 млн. долара, което е предвидено в споразумението за джойнт венчъра. Заедно с подразделението на британската "Кембридж минерал рисорсиз" - "Хиъруърд венчърс", канадската компания проучва за ценни метали още в селата Розино, Горноселци и Седефче в Югоизточните Родопи, както и в местността Диканите край Перник.
-------------------------------------


Последните решения на Върховния административен съд на България ще спомогнат за вземането на окончателни решения по инвестиционните ни предложения за златната мина в Челопеч и находището в Крумовград. Това обяви Джонатан Гудман, президент и главен изпълнителен директор на "Дънди прешъс металс", при представянето на финансовите резултати на дружеството за деветмесечието на 2006 г. В края на октомври тричленен състав на ВАС взе решение в полза на подадената жалба от компанията, според която непроизнасянето на министъра на околната среда и водите по оценката за въздействие на околната среда за Челопеч е незаконосъобразно и Джевдет Чакъров трябва да излезе с окончателно решение по проекта. Подобно становище взе и петчленка на съда за Крумовград. Заради блокирането на проектите "Дънди" обяви, че може да пренасочи инвестиция за над 220 млн. долара извън България. За деветте месеца на 2006 г. рудникът в Челопеч, собственост на "Дънди", реализира 47.2 млн. долара брутна печалба от продажбите на близо 39.4 хил. тона златно-меден концентрат за периода.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK