НЕК обяви търг за телекомуникационна мрежа

Оферти се приемат до 15 ноември

Мрежата ще обслужва всички потребители на НЕК - диспечерско, административно, стопанско управление и др.

© Дневник

Мрежата ще обслужва всички потребители на НЕК - диспечерско, административно, стопанско управление и др.Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви проекта за изграждането на телекомуникационната мрежа на Националната електрическа компания (НЕК). Обявата е публикувана в официалния регистър за евротъргове на Европейската комисия Tenders electronic daily.


Всички компании, които искат да участват в изграждането на мащабната оптична система за НЕК, могат да заявят интереса си, като подадат оферти до 15 ноември. На същия ден НЕК ще отвори всички оферти в присъствието на кандидатите.


Предвижда се мрежата да бъде изградена за поне три месеца. Преди време от ръководството на компанията завиха, че възнамеряват да изградят оптичната мрежа до края на 2007 г. и да регистрират телекомуникационно дружество "НЕК тел", след като преструктурират компанията до края на 2006 г. Целта на компанията е да изгради най-голямата оптична мрежа след тази на БТК.
Планира се мрежата да е дълга 2200 км и да се използва за пренос на данни, международен трафик и за наети линии от останалите оператори. В момента НЕК има мрежа от около 700 км главно в Централна България. Вече са изградени отсечките София - Пловдив и Плевен - Мизия - Козлодуй.


Настоящият открит търг е част от програма "Енергия 2", която предвижда рехабилитация и модернизация на електропреносната система и подпомагане на присъединяването на българската електроенергийна система към Съюза за координация при преноса на електрическа енергия (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity - UCTE). В тази част от програмата се предвижда да се изгради модерна телекомуникационна мрежа, която да отговаря на специфичните изисквания на всички потребители в НЕК - диспечерско управление, административно управление, стопанско управление и др. Цялата програма се финансира от ЕИБ с държавно гарантиран кредит от 60 млн. евро, кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие за 41.1 млн. евро и 52 млн. евро собствени средства на НЕК.


Всички компании, които искат да се включат в процедурата за избора на компания, която да изгради тази оптична мрежа, могат да закупуват тръжна документация на английски език срещу 200 евро. Те трябва да платят и гаранция за участие от 45 хил. евро.


НЕК е поставила високи изисквания към всички кандидати. Компаниите трябва да предложат срок за изграждането на мрежата не повече от 4.5 месеца, тъй като ще бъдат автоматично изключени от търга. Тези кандидати, които предложат между 3 и 4.5 месеца, ще бъдат глобявани с 1% за всеки допълнителен месец след третия.


За да могат да участват, компаниите трябва да имат среден годишен оборот за последните три години от поне 6 млн. евро. През последните пет години компаниите трябва да са изградили около 5 хил. км оптична мрежа. Производителят на оборудването, което ще се използва в съоръжението, трябва да има валиден стандарт за управление на качеството ISO 9000:2000 поне до края на проекта.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на oratchev
    *****

    Брейй, че бързат значи - за 4 дена искат да се съберат оферти за търг за няколко милиона евро! Обявата от TED е с дата 10.11, а офертите се дават до 15.11. Нещо са се объркали май от EIB или НЕК...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK