Четири специални дружества излизат на пазара

Два от фондовете са на дистрибутора на ,,Хюндай"

Четири нови дружества със специална инвестиционна цел ще започнат дейност на българския пазар – това са ,,Хюндай Финанс", ,,Хюндай Пропъртис", ,,Недвижими имоти София" и ,,Пълдин Лайън Груп". И четирите са регистрирани миналата седмица в Централния депозитар и са с капитал от по 500 хил. лв., показва седмичния бюлетин на институцията.
Официалният дистрибутор на автомобилите ,,Хюндай" за България - ,,Индустриал Комерс" е учредител с по 70% в ,,Хюндай Финанс" и в ,,Хюндай Пропъртис". От дружествата не дадоха информация с какво точно ще се занимават новите фондове, но имената им подсказват, че ,,Хюндай Пропъртис" ще се занимава с имоти, а другият – със секюритизация на вземания. Институционален инвеститор в ,,Хюндай Финанс" е ,,Синергон холдинг", а в другото дружество - ,,Сентинел Асет Мениджмънт". И за двете дружества е посочено, че съществуването им е безсрочно. Регистрацията им в депозитара е станала на 6 ноември.


,,Недвижими имоти София" е учредено от управляващото дружество ,,Статус Капитал", което притежава 49% от акциите и ,,Софконсултинг" с 30%, а останалите книжа се държат от по-дребни юридически инвеститори, показва справка в електронния регистър ДАКСИ. Неговото съществуване също е безсрочно. Инвестциите на фонда ще бъдат в недвижими имоти, предимно в промишлени площи, каза пред ,,Дневник" изпълнителният му директор Димитър Георгиев. Заедно с ,,Пълдин Лайън Груп", фондът е вписан в депозитаря на 8 ноември.
,,Пълдин Лайън" също няма срок на съществуване, като негови учредители са ,,Елана Високодоходен Фонд" с 30% и Марин Маринов, притежаващ 70% от капитала. Маринов има участие в още няколко дружества, от които най-големите са ,,Кавен-Орбико", занимаващо се с търговия и ,,Кавен-Ирадис", което търгува на едро с парфюмерийни и козметични продукти, показва справка в ДАКСИ.


Към края на септември лиценз от Комисията за финансов надзор са получили общо 35 дружества със специална инвестиционна цел, от които пет се занимават със секюритизация на вземания, но през последните седмици лицензи взеха още няколко. Ако надзорът потвърди проспекта на четирите новорегистрирани, фондовете, създадени по Закон за дружествата със специална инвестиционна цел, ще надхвърли 40. След приемането на нормативния акт този тип дружества станаха много популярни и сред инвеститорите, и сред компании – учредители, тъй като те са освободени от корпоративен данък-печалба и за задължени да раздават минимум 90% от печалбата си, получена от дейността, като дивидент. Все още малко от сега съществуващите компании са раздавали дивидент, тъй като съществуват отскоро, а инвестициите им обикновено са дългосрочни – от проекта те минават през цялостното му изпълнение. По закон тези дружества могат да се занимават със секюритизация на имоти или на вземания, но повечето предпочитат имоти, заради бурното развитие и високата доходност в сектора през последните години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK