Строежите завладяха цялата страна

София изпадна от тройката за нови обекти

Във всички области на страната има издадени разрешителни за строеж през третото тримесечие на годината, показват данните на Националната статистика. Интересът е към строителство на жилищни и индустриални площи. До неотдавна Северозападна България, както и Разград, и Силистра, не представляваха почти никакъв интерес за инвеститорите.


Интересен факт е, че София изпада от топ 3 по брой на издадени разрешения за строеж, а по разгъната застроена площ (РЗП) е чак на пето място. Най-много строителни разрешения са издадени в Пловдивска област, а с най-голяма разгъната застроена площ са в Благоевград. Любопитен факт е, че Пазарджик се нарежда непосредствено след първите пет големи центъра с издадени разрешения за строеж за 176 обекта с РЗП от 48 хил. кв.м. Силно икономически развитият регион на Стара Загора, където се оформи енергиен клъстър и жителите получават едни от най-високите доходи, има издадени 161 строителни разрешения с близо 74 хил. кв.м РЗП.


През третото тримесечие на годината са издадени почти толкова разрешения за строеж на жилищни сгради, колкото за първите шест месеца на годината, съответно 2661 обекта с РЗП от 1.7 млн. кв.м срещу 2682 обекта с РЗП от 1.5 млн. кв.м, показват данните на статистиката. Те сочат, че големината на апартаментите намалява. По данни на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) през следващата година на пазара ще излязат около 5 млн. кв.м жилищна площ ново строителство. Това прави около 20 хил. апартамента с площ от 100 кв.м. Годишно се продават средно по 17 хил. - 18 хил. нови жилища, което означава че близо 5000 нови апартамента през 2007 г. реално са непродаваеми, коментира Орлин Владиков, председател на НСНИ. Други около 4000 жилища, или 380 хил. кв.м, стоят непродадени още от миналата година.
Голямо раздвижване има при строителството на т.нар. други сгради, в които влизат индустриални и складови площи, атракционни обекти. Във всички области на страната са издадени разрешения за строеж на такива обекти, което допреди няколко месеца беше характерно само за развитите райони. Общо са издадени разрешения за близо 1700 сгради с РЗП от 950 хил. кв.м. Като най-голяма индустриална зона се оформя районът на Пловдив с издадени разрешения за 177 обекта с РЗП от 94 хил. кв.м през третото тримесечие. Следват Варна със 106 обекта, София със 102 и Благоевград с 90.


Модата на офис площите явно отмира, защото издадените разрешения за строеж на административни сгради през третото тримесечие са общо за 125 обекта с РЗП от над 71 хил. кв.м. Най-много са в София (24), Пловдив (14) и Благоевград и Шумен с по десет обекта.


Съборени са 270 незаконни строежа


Над 270 незаконни строежа са били премахнати за първите девет месеца на годината, отчетоха от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). За сравнение - за същия период на миналата година техният брой е бил 148. Освен събарянето на бараки, гаражи, стопански постройки и огради този път има и няколко жилищни сгради в градовете Пазарджик, Русе, Благоевград, Варна и Сандански. Общо 822 заповеди за премахване на незаконни строежи са били издадени от началото на годината до октомври, което е близо два пъти повече в сравнение със същия период на 2005 г. За спиране на строителството на обектите са издадени 356 заповеди.


Срещу главни архитекти и общински чиновници са образувани 69 административно-наказателни производства за нарушаване на Закона за устройство на територията. Не е посочено кои са санкционираните главни архитекти в съобщението на строителното министерство.


Издадените разрешения за ползване на строежи са 2425, като значителна част от тях са обекти с голямо обществено значение - хидротехнически и инфраструктурни.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на юпитер
  *****
  Неутрално

  Споко, непродадените ще ги изкупят марсианците като влезнем в ЕС.

 2. 2 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  Вместо да си съчинявате и измисляте,по-добре щеше да е да сложите една таблица с издадените разрешения в по-големите градове.Всичко друго е чешене на езиците и опити за манипулиране на общественото мнение,кой регион бил силно икономически развит и кой не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK