Актив пропъртис

Борсов код: AKTIV


Пазарна цена: 1.46 лв.
Капитализация: 7 592 000 лв.
Управление:


Председател на съвета на директорите: Рашко Радомиров


Зам.-председател на съвета на директорите: Стоян Лилов


Изпълнителен директор: Дилян Панев
Борсова търговия:


Промяна на цената за последната година: +2.31%


Максимална цена за последната година: 1.60 лв.


Минимална цена за последната година: 1.30 лв.


Среден обем за последните три месеца: 453


Дивидент за 2005 г.: 0.0058 лв. на акция
Инвестиционна политика


Инвестиционната стратегия на дружеството е насочена към придобиване на диференциран портфейл от недвижими имоти, като към момента преобладава интересът към имоти с търговско предназначение. Инвестициите на фонда са насочени към четири проекта, от които два - магазин в София и административно-производствена сграда в Пловдив - са със застроена площ и се отдават под наем. Третият проект - подземен гараж в търговски център - ще бъде въведен в експлоатация до края на 2006 г. Планира се изграждането на жилищен комплекс върху площ 62 626 кв.м в Пловдив.
ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ
Магазин в "Бизнес център Актив"


Дружеството е закупило магазин и две паркоместа с обща площ 389 кв.м в "Бизнес център Актив" в София за 1.1 млн. лв. с цел получаване на текущи доходи от рента. През март 2005 г. имотът е отдаден под наем на "Мобексперт България" за срок от пет години на цена 182 600 лв. годишно. Наемът се индексира в началото на всяка календарна година с официалния годишен коефициент на инфлацията. Очаква се до 2010 г. от приходите от наем да се изплатят около 85% от направената инвестиция. Доходността на годишна база е изчислена на 16.67%.
Административно-производствена сграда в Пловдив


Дружеството е закупило урегулиран поземлен имот в Югоизточната промишлена зона на Пловдив с площ 1313 кв.м заедно с построената в имота триетажна масивна сграда за 751 000 лв. Целта е осигуряване на директни приходи, които да донесат дивиденти на акционерите. Сградата, която е с разгъната застроена площ 2400 кв.м, е отдадена под наем на "Ай Ти Дабълю испраконтролс България" през декември 2005 г. за срок от три години. Годишният наем е 112 563 лв. и за периода на наемане ще изплати 45% от направената инвестиция. Доходността на годишна база е изчислена на 15%.
Подземен гараж в търговски център


През септември 2006 г. "Актив пропъртис" закупи подземен гараж, намиращ се в новостроящ се търговски и административен комплекс в централната част на Пловдив. Гаражът се простира върху площ 3794 кв.м и има 109 броя паркоместа. Общата стойност на сделката възлиза на 2.1 млн. лв. Целта на покупката е генериране на текущ доход от наем и/или последваща продажба. Очакваните годишни приходи от наем са в размер на 320 000 лв. Доходността на годишна база е изчислена на 15%.
Жилищно строителство


Дружеството е инвестирало 3.3 млн. лв. в парцели в регулация на обща площ от 62 626 кв.м в Пловдив с цел жилищно строителство, което не е окончателно като предназначение. Към момента текат проучвания и се обсъждат различни алтернативи за използването на терена. За последната година цените на жилищата в Пловдив са се понижили с 10-15%, като средната цена в някои по-добри райони достига до 500 - 550 евро/кв.м, за луксозни апартаменти - до 600евро/кв.м.


Дружеството планира изграждане на логистичен център и складова база около Пловдив.
АКТИВИ
Към 30.09.2006 г. активите на "Актив пропъртис" възлизат на 7.83 млн. лв. Инвестициите на дружеството са концентрирани основно в региона на Пловдив, като има само една инвестиция в София (търговски обекти на "Цариградско шосе"). Според управляващите има голям потенциал за нарастване на цените в областта, затова не се изключва и възможността за изграждане на жилища в Пловдив въпреки общо негативните тенденции относно нарастването на цените на жилища в региона. В инвестиционната програма на дружеството не са включени планове за придобиване на активи в черноморски, планински или балнеоложки курортни комплекси.


ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ


За 2005 г. "Актив пропъртис" реализира печалба от 30 000 лв. и разпредели дивидент на акционерите си от 0.058 лв. на акция, което представлява дивидентна доходност близо 4%. Очаква се печалбата на "Актив пропъртис" да се увеличи през тази година, което да повиши и дивидентната доходност, тъй като дружество е задължено по закон да разпределя минимум 90% от годишната си печалба като дивиденти на акционерите.


За първото полугодие на 2006 г. печалбата на "Актив пропъртис" е в размер на 28 000 лв., което е едно от най-високите нива в сектора на АДСИЦ. Два от четирите проекта в инвестиционния портфейл на дружеството са отдадени под наем и носят стабилни доходи, а делът на отдадените под наем имоти в общо придобитите за секюритизация недвижими имоти към края на юни е 35.71%. Реализираните приходи от ренти са в размер на 145 000 лв. за първото полугодие. Основната част от приходите обаче, над 900 000 лв., идват от продадените през юни недвижими имоти с обща площ близо 45 000 кв.м в курортната местност Орешака.


Очаква се приходите на дружеството за 2006 г. да се увеличат в сравнение с предходната година вследствие на сключения договор за наем за административно-производствена сграда в Пловдив в края на 2005 г. Влизането в експлоатация на търговски и административен комплекс в Пловдив в края на тази година ще подпомогне ръста на приходите на "Актив пропъртис" през 2007 г., тъй като дружеството ще отдаде под наем (или евентуално продаде) подземния гараж в комплекса.


АКЦИОНЕРНА СТРУКТУРА И КАПИТАЛ


Към момента акционери на "Актив пропъртис" са над 80 индивидуални и институционални инвеститора. След успешното второ увеличение на капитала до 5.2 млн. лв. в началото на февруари през декември предстои трето увеличение на капитала - 15.6 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.50 лв. ще бъдат предложени на инвеститорите. Проспектът на дружеството позволява външно финансиране, като се спазва ограничението за максимално съотношение на външни средства към собствени средства 5:1.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK