Попитахме брокерите

Какво трябва да има предвид един инвеститор, когато взема решение да запише или не нови акции с правата, които притежава като акционер в едно дружество?
Преслав Китипов, Пощенска банка
Преди всичко трябва да се отчете размерът на увеличението на капитала, за да може инвеститорът да оцени правилно стойността на едно право. Това, разбира се, отразява ясно в съобщението, което дружеството е длъжно да изпрати до Комисията за финансов надзор и борсата. Оттук насетне следва да си даде сметка дали желае да запази дела си в компанията, като тук трябва да се отчетат главно фундаменталните фактори, а после и пазарната тенденция в съответния сектор. Не трябва да забравяме и емисионната стойност, която е определящ фактор както за цената на "старите" акции, така и на правата. Спекулативно настроените играчи обикновено се възползват от възможността за арбитраж, докато правата от увеличението се търгуват на реален пазар. Тогава инвеститорът би могъл да се възползва от моментните движения, но трябва предварително да е убеден, че може навреме да реагира на всяко пазарно движение. Обикновено пазарните субекти реагират бързо при такива обстоятелства и регулирането на цените на основния актив и правата се превръща в неизбежен процес. В заключение, инвеститорът следва да разчита главно на своя опит и познание за пазара и съответната компания, както на преценката, която сам си съставил.
Христо Дженев, "Интеркапитал маркетс"
Инвеститорът трябва да обърне внимание на няколко фактора. С предимство е това, дали компанията, в която е акционер, има бъдеще. Оттук всъщност трябва да разделим инвеститорите на дългосрочни и краткосрочни. Ако дългосрочният инвеститор се доверява на компанията, то тогава на второ място идва цената на новите акции, цената на правата. Инвеститорът трябва да си отговори на въпроса при какви цени би участвал в увеличението на капитала. Ако емисионната цена е твърде висока за инвеститора, то той естествено ще предпочете да продаде правата, които по този начин повишават доходността на акциите чрез получения доход от продажбата. Ако говорим за краткосрочни спекулативни инвеститори, то отговорът на въпроса дали да запише нови акции или да продаде правата е в зависимост от това кое е повече на "далавера". Обикновено цените на правата плюс емисионната стойност и цените на акциите на пазара не се отличават много при успоредната им търговия. Понякога търговията с правата обаче не е много ликвидна. От друга страна, спекулативният период обикновено започва след излизането на новината за увеличението на капитала и продължава до последния срок за придобиване на акции с право в увеличението. Обикновено в този период цените на акциите се повишават осезателно и е добър период за продажби. Обикновено обаче емисионната цена на новите акции е по-ниска от пазарната, което също предлага добри възможности за печалба.
Гено Тонев, "УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт"
Дали да се участва в увеличение на капитала или не, е въпрос на индивидуална преценка от всеки инвеститор. Това зависи най-вече от избраната стратегия и доколко тя предполага повишаване дела на конкретна емисия в управлявания портфейл. От икономическа гледна точка най-важната фундаментална причина за участие би трябвало да е очакването, че новият капитал ще повиши рентабилността на компанията и оттам - печалбата за акционерите. Доколко инвеститорите се съобразяват с това е друг въпрос.
Естествено спекулантите имат малко по-различно виждане по въпроса и във всеки конкретен случай упражняването или продажбата на правата ще зависи от редица други, "технически" фактори. Така например колкото емисионната стойност на новите акции е по-ниска от текущите пазарни цени, толкова "по-изгодно" изглежда упражняването на правата - схващане, подобно на това при чистия сплит на акции. И обратно. По отношение на обема на дадено увеличение може да се изведе почти същата зависимост - в съчетание с относително ниска емисионна стойност колкото повече нови акции се предлагат, толкова "по-добре". Дали е така обаче, няма как да знаем предварително. В крайна сметка рецепта за вечни печалби не съществува.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK