"Холдинг Варна А" учреди управляващо дружество

Комисията за финансов надзор издаде лиценз на поредното управляващо дружество - "Реал финанс асет мениджмънт". То е учредено от "Холдинг Варна А" с 95% от капитала, а останалите се държат от "Камчия" АД, което е дъщерно дружество на холдинга. Изпълнителен директор на управляващото дружество е Марин Стоев. В 14-дневен срок компанията трябва да удостовери, че изискуемият капитал от 250 000 лв. е изцяло внесен. Засега обаче не е ясно какви активи ще управлява дружеството - на взаимни и пенсионни фондове, застрахователни дружества или други.


Това е 22-то управляващо дружество в България, като от тях само три не управляват взаимни фондове, а едно от тях управлява инвестиционно дружество от затворен тип.


Едно от най-новите е "Аврора кепитал", което се очаква да пусне три взаимни фонда - с балансирана, ниско- и високорискова стратегия.
Голяма част от дружествата вече имат цели фамилии от взаимни фондове, като засега най-големите са с по четири фонда - "Елана фонд мениджмънт", "Ти Би Ай асет мениджмънт", "Райфайзен асет мениджмънт" и други.


Реално вече почти всички големи небанкови финансови групи в България имат свои управляващи дружества, като такива имат едва няколко банки - ОББ, ДСК и Райфайзенбанк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK