Последен ден за акции на "Адванс терафонд" с права за увеличението

Инвеститорите, които искат да си купят акции с право на участие в увеличението на капитала на "Адванс терафонд", могат да го направят най-късно днес, срещу което ще получат право да участват в увеличението на капитала. Който не направи това, но иска да участва, може да си закупи права на вторичния пазар от 29 ноември. В момента капиталът на фонда е над 22 млн. лв., планира се увеличението да бъде двойно, като за целта на всяка стара акция се дава едно право, с което да се запише една нова с номинална стойност 1 лв. и емисионна цена 1.25 лв. Така от увеличението дружеството ще получи 27.6 млн. лв., ако всички предложени книжа бъдат записани. За да се смята увеличението за успешно, трябва да бъдат записани поне 6 млн. акции до крайната дата 11 януари. Търговията с правата ще започне на 29 ноември, прехвърлянето им може да става до 14 декември.


Парите от борсата ще бъдат използвани за купуване на нови парцели земеделска земя, с които могат да се окрупняват вече купени територии. Към края на октомври купената от фонда земя е около 150 хил. дка, средната големина на парцелите е 13 дка. Статистика на Комисията за финансов надзор показва, че към края на септември "Адванс терафонд" е на трето място по размер на активите - 24.584 млн. лв., и пазарен дял от 13.83%. Такава е позицията на фонда и според размера на собственния капитал - 24.352 млн. лв. Преди него е "Елана фонд за земеделска земя" с пазарен дял от 41.2%, активи за 73.2 млн. лв. и капитал от над 72 млн. лв. Останалите дружества, които секюритизират земеделска земя, са "Фонд за недвижими имоти България", "Фонд за земеделска земя Мел инвест", "Булленд инвестмънтс" и "Агро финанс". "Адванс терафонд" е учредено за неопределен срок на съществуване през април 2005 г. от "Карол стандарт" ЕООД и ИД "Адванс инвест".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Valentinski
    *****
    Неутрално

    а с нея драстично намаляха и ентусиастите да купуват акции на дружества, секюритизиращи земеделска земя. Дано след година-две въпросните дружества започнат да показват реални резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK