Организацията "Юрогаз": Трябват повече усилия за по-добра организация на газовия пазар

Енергийните централи са и ще останат основният двигател за търсенето

Организацията "Юрогаз": Трябват повече усилия за по-добра организация на газовия пазар


Европейският газов пазар трябва така да бъде организиран така, че да осигурява на потребителите надеждни и диверсифицирани доставки, на конкурентни цени, се посочва в проучване на европейски пазар на газ на базираната в Брюксел организация с нестопанска цел "Юрогаз" (Eurogas). За целта Европа трябва да концентрира усилията си за осигуряване както на краткосрочни, така и на дългосрочни договори, надеждност и ценова конкурентност, както и ефективен пазарен механизъм, който да позволи на потребителите сами да избират доставчиците.


В момента енергийните нужди в световен мащаб все повече се увеличават, като ръстът в търсенето на газ е изключително силно. Според пазарни прогнози до 2020 г. газът ще се превърне във второто най-значимо гориво. Tърсенето на енергия ще скочи над 50% през 2030 г., сочат данните на Международната енергийна агенция (IEA). Увеличаващото търсене ще бъде факт във всички точки на Земята. Това търсене ще бъде движено от енергийните централи. В същото време разполагаме с достатъчно природни залежи, но тяхното разработване е свързано с огромни инвестиции, посочват още от "Юрогаз". Големите инвестиции са необходими, за да се обере разликата между търсенето и предлагането. В това число не само в дистанционни производствени зони, но и инвестиции в хранилища и тръбопроводи. Втечненият природен газ (LPG) ще играе все по-важна роля, като до 2030 г. търговията с него ще съставлява около 50% от търговията на газ в световен мащаб.


Енергийните централи са и ще останат основният двигател за ръста и търсенето на синьото гориво, дори ако цените надхвърлят и най-мрачните прогнози. В същото време обаче резервите от газ, освен че са достъпни, така също и изобилстват, като са основно концентрирани в две области - Русия и Близкия изток. Спазвайки правилната политика, европейският газов пазар ще продължи да бъде атрактивна дестинация за световните доставчици на синьото гориво. Така газът ще се превърне в ключов момент в стабилизирането на енергийните доставки за Стария континент. Европа ще се превърне в един от най-важните региони в света за доставчиците. Освен че търсенето на Стария континент все повече нараства, местното производство значително се понижава, което от своя страна увеличава зависимостта на региона от редовните доставки. В същото време европейските газови компании ще срещнат предизвикателството да търсят нови доставки, като трябва да се преборят със силния глад за синьото гориво от САЩ и Азия.
В момента Европа е заобиколена от три от най-големите производители на газ в света - Русия, Норвегия и Алжир. Европейските компании подписват договори и с доставчици от Либия, Египет, Катар и Нигерия, но потенциалът за диверсификация е ограничен, отбелязват от "Юрогаз". В тази връзка интеграцията на европейския пазар, както и правилната регулаторна рамка е сериозно предизвикателство пред региона. Прозрачността и съгласуването на правилата, които ще уеднаквят предлаганите услуги, са ключовите моменти за по-нататъшен прогрес. Промените в климата, както и други проблеми с околната среда, в това число увеличаването на населението и повишаване на жизнените стандарти, също ще бъдат критични точки за бъдещето на европейския газов пазар. Европейските потребители обаче ще се възползват максимално от конкурентния пазар на газ само при наличие именно на подсигурени и редовни доставки, допълват от "Юрогаз".


Сред основните препоръки за създаването на добре смазан механизъм на "Юрогаз" са воденето на редовни и резултатни преговори между всички страни. Преговорите между доставчици и продавачи на индустриално ниво винаги са били и ще бъдат фундаменталната база за правилно организирани доставки на газ. Тези взаимоотношения обаче трябва да имат пълната подкрепа на политическо ниво, както и правилен диалог между страните потребителки, страни производителки и страните, през които преминават самите доставки.


За доставчиците дългосрочните договори или тези с незабавно плащане трябва да останат основен приоритет. В същото време обаче трябва да се търси по-голямата ликвидност на пазара посредством краткосрочни договори, които да придружават дългосрочните договорни взаимоотношения.


Увеличаване на качеството на природния газ, който ще засили конкурентоспособността на компаниите, е сред основните неща, на които трябва да наблегне индустрията, за да спечели максимално, като в същото време гарантира регулярност и сигурност на доставките, препоръчват от "Юрогаз". На ниво Европейски съюз енергийната ефективност се постига с либерализацията на пазара, а технологията ще продължи да бъде важен момент в цялата визия на газовата индустрия, заключва докладът на европейската организация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK