"Вивартиа" обедини бизнеса на "Делта" и "Чипита"

"Вивартиа" (Vivartia) е новата хранителна компания, която обединява бизнеса на слелите се наскоро "Чипита" и "Делта холдинг" в Гърция и на международно ниво. Това стана ясно от корпоративната страница на новосъздадения хранителен гигант. Така действащата в Българя "Чипита България" вече е дивизия на "Вивартиа".


Обединението на двете дружества в България стана, след като преди около две седмици Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката. Първоначалната информация за самата сделка пък се знае от края на миналата година.


Новата мегакомпания "Вивартиа" обединява четири основни бизнес направления. Това е производството на млека и напитки с марката "Делта"; кроасани и кексове с марката "Севън дейс" (7 days); замразени храни "Анкъл Статис" (Uncle Stathis) и веригите заведения "Гуудис" (Goody's) и "Флокафе" (Flocafe). Най-голямата от четирите дивизии е производството на млеката и напитките, следвана от кексовете и кроасаните. Общият оборот на "Вивартиа" достига 963 млн. евро, сочи още информацията на компанията.
Общият брой на производствените звена на компанията са 11. Те са в България, Румъния, Полша, Португалия, Египет, Русия и Мексико. Според стратегията на "Вивартиа", която касае и България, компанията ще внася и ще пусне на пазара продуктите от млечната дивизия на "Делта". Също така стратегията на компанията предвижда инвестиции в България в производството на замразени храни. Планирано е и създаването на единна дистрибуторска мрежа с "Чипита", по която да се разпространяват и замразените храни. Българските зеленчукопроизводители също така са един от основните доставчици на суровината за замразените храни. Според анализ на "Нешънъл секюритис" (National Secirities) пазарът в България в сред приоритетните за снакс бизнеса на "Вивартиа". Това се отнася още за Румъния, Полша и Унгария.


Според предварителните финансови разчети на новосъздадената компания годишните й продажби ще растат средно с 8%. Така през 2007 г. се очаква оборотът й да достигне 1011 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK