Кратки икономически новини

"Иком" пусна GPS система за следене на автомобилен парк


Българската фирма "Иком" представи официално последната разработка на системата си за GPS проследяване и управление на автомобилния парк SmartTracker. Тя може да проследява превозни средства и хора в реално време и има няколко модификации, насочени към специфични бизнес сегменти: автобусен транспорт, тежкотоварен транспорт, таксиметров транспорт, пощенски и инкасо автомобили, автомобили за почистване и сметосъбиране, строителни машини, цистерни, автомобили за спешна медицинска помощ и др. "Иком" има офиси в Ню Йорк, София и Пловдив.


Шест нови интернет зали заработиха във Великотърновско

Шест нови телецентъра бяха открити вчера в градовете Дебелец, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии (ДАИТС). Символично лентата прерязаха председателят на ДАИТС Пламен Вачков и министърът на държавната администрация Николай Василев. Отварянето на интернет залите беше проследено чрез видеоконферентна връзка от Българо-корейския интернет център в София, подлеза на НДК.
Българо-корейският интернет център работи от две години. Той е акредитиран център за сертифицирано обучение към Европейския софтуерен институт на държавната администрация и разполага с 3 зали и 60 работни места.


"Лирекс БС" представи две нови ИТ решения


Система за оповестяване на аварийни ситуации и решение за запис на телефонни разговори, базирани върху IP технологията, представи вчера "Лирекс БС". Системата за оповестяване информира персонала и гражданите при авария в даден регион, като осигурява незабавни действия чрез различни начини за осведомяване - персонални телефони, високоговорители и т. н. Второто решение се нарича ZOOM CallRec. Софтуерът за съхранение и управление на аудиоархива на телефонните разговори е съвместим с вече изградената Cisco IP базирана телекомуникационна инфраструктура. Решението гарантира висока степен на поверителност на информацията. Записът на телефонни разговори може да бъде използван като алтернатива на сключване на устни договори или воденето на бележки по време на конферентна среща.


Осигурителните каси се обединиха в асоциация
Българската асоциация на осигурителните каси (БАОК) беше създадена вчера в обединение на регионалните осигурителни каси. Те са създадени в рамките на проект на Българската стопанска камара и Международната организация на труда. Регионалните осигурителни каси са в градовете Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Търговище и Хасково. БАОК ще партнира на НАП и НОИ. Предстои създаването Международна асоциация на социалните секретариати и осигурителните каси.


"Метро кеш енд кери" откри 500-ния си "Аро" магазин
Най-новият "Аро" магазин, в който се продават продукти със собствената марка на германската верига "Метро кеш енд кери", беше открит вчера в столичния квартал "Овча купел". Проектът АРО магазини има за цел подкрепа развитието на традиционната търговия и производство у нас, съобщиха от компанията. Марката днес е представена в над 230 населени места в страната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK