"Овергаз" пусна оптично трасе между София и Солун

Високоскоростното оптично трасе между София и Солун на телекомуникационната фирма "Вестител БГ", дъщерно дружество на "Овергаз", е готово и вече е в активна експлоатация, съобщиха от компанията. Капацитетът на кабелната мрежа позволява пренос на данни със скорост до 2.5 гигабита в секунда.Компанията получи лиценз за телекомуникационна дейност в Гърция в средата на миналата година.
Оптичното кабелно трасе до Солун е с дължина 130 км.


В по-голямата част кабелите са положени във високоустойчиви HDPE тръби в пътната настилка на дълбочина 0.6 м по международния път E 79. По този начин е осигурена висока защитеност на оптичните влакна и надеждност на трасето. Чрез това оптично трасе и работещата преносна телекомуникационна система "Вестител БГ" има възможност да предложи целия набор от международни телекомуникационни услуги между България и Гърция, включително и така наречения dark fiber - възможност за ползване на част от оптичната инфраструктурата от други компании.


Паралелно с газоразпроводите на "Овергаз" "Вестител БГ" изгражда и пуска в експлоатация оптична абонатна мрежа и на територията на София. Чрез тази мрежа потребителите получават тройна услуга - телефон, високоскоростен интернет и телевизия. През 2007 г. предстои изграждане на такава мрежа и в градовете Варна, Бургас, Русе и Велико Търново.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK