"Свилоза" ще набира 33 млн. лв. от борсата

Компанията ще утроява капацитета си

Производителят на целулоза и вискозна коприна "Свилоза" ще утрои капацитета си и ще промени технологиите за производство, заяви управляващият на компанията Красимир Дачев. За тази цел компанията увеличава капитала си шест пъти от 6.6 млн. лв. на 39.9 млн. лв., съобщението за което е публикувано на Българската фондова борса.


"Свилоза" предлага за записване 33 290 170 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв., което означава, че ако бъдат записани всички, в дружеството ще влязат свежи ресурси от над 33 млн. лв. За увеличението компанията издава 6 658 034 права, всяко от които дава право за записване на пет нови акции. Капиталът ще се смята за успешно увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.


Увеличаването на капацитета на завода за целулоза "Свилоцел", което е дъщерно дружество на "Свилоза" и с най-голямо значение за резултати на компанията, вече е започнало. Първоначалните планове на "Свилоза" бяха да се удвои капацитетът от 55 хил. тона годишно до 110 хил. тона, по впоследствие според анализ на компанията капацитетът може да се утрои, заяви преди време Дачев в интервю за "Дневник". Увеличението на капацитета се финансира с инвестиционен кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк в размер на 28 млн. евро и собствени средства от 20 млн. евро. Към тях ще се прибавят и новите средства от увеличението на капитала. Една част от заемните средства вече са усвоени, сочи отчетът за деветмесечието на компанията. Заводът за целулоза трябва да започне да работи на удвоен капацитет от началото на есента догодина, уточни Дачев.


След излизането на новината за увеличението на капитала книжата на "Свилоза" поскъпнаха в петък от средна цена 7.16 на 9.26 лв. при изтъргуван обем от 447 акции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK