"Булгартабак" продава и цигарени фабрики на борсата

Собственикът на "Пазарджик БТ" раздроби дела си

Цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив произвеждат марките "Фемина", "ММ", "Севън хилс", "Арда", "Кънри", "Невада", "Шипка" и др.

© Георги Кожухаров

Цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив произвеждат марките "Фемина", "ММ", "Севън хилс", "Арда", "Кънри", "Невада", "Шипка" и др."Булгартабак холдинг" ще продаде двете цигарени фабрики "Слънце - Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ" през Българската фондова борса до края на февруари 2007 г., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).


Двете дружества ще бъдат продадени с лиценза си за производство на цигари, като се обмисля и възможността в определен срок новите собственици да могат да ползват и марките, които дружествата произвеждат в момента. Продажбата на двете компании е обсъждана на среща с представители на икономическото министерство, синдикатите и ръководството на фабриките. Сроковете и методът на продажбата все още се уточняват, поясниха от холдинга.


Продажбата на двете фабрики се обсъжда още от юли, но с идеята те да са без правото да произвеждат марките на "Булгартабак холдинг". Първоначално се планираше "Слънце - Стара Загора БТ" да премине в "Пловдив БТ", което на практика щеше да означава да се затвори старозагорската фабрика.
За деветмесечието и двете фабрики намаляват приходите си. "Пловдив БТ" отчита приходи от 30.4 млн. лв. при 38.2 млн. лв. година по-рано, докато нетната печалба намалява два пъти до 4.2 млн. лв. "Стара Загора БТ" пък отчита 20.4 млн. лв. приходи при 28.5 млн. лв. година по-рано, а печалбата се запазва около 2.3 млн. лв.


Продажбата на двете цигарени фабрики, в които холдингът държи по 78%, е част от преструктурирането му. Част от оздравяването на холдинга беше и продажбата в края на ноември на 85.24% от капитала на тютюнопреработвателното дружество "Пазарджик БТ" на дружеството "Честийм" ЕООД, свързано с бизнесмена Христо Ковачки. Компанията плати на "Булгартабак" 4.72 млн. лв., а по време на борсовата сесия във вторник новият собственик продаде чрез блокова сделка 36.24% от фабриката за 2 млн. лв. на "Еко трейд 2005" ЕООД, което също е свързано в Ковачки. Справка в електронния регистър ДАКСИ показва, че собственик на "Еко трейд 2005" е Димитър Стоянов, които участва в управлението и на ПОД "Топлина", където компанията на Ковачки "Ел Ем импекс" е основен акционер. С това раздробяване "Честийм" по закон може да избегне търгово предложение към миноритарните акционери, ако двете дружества не са свързани.


Част от плана за преструктурирането на холдинга беше и продажбата на фабриката за опаковки "Юрий Гагарин БТ" също през борсата. Фабриката беше купена от "Баранко" ЕООД, собственост на кипърска офшорка, която плати 27.6 млн. лв. за 67% от капитала на компанията и след това продаде 18% на "Комсо табако". В момента Комисията по финансов надзор проверява двете сделки. Комисията е сезирала и Българската народна банка за нарушения при кредитирането им.


Продажбата на тютюнопреработвателното "Дупница БТ" ще се осъществи на закрит аукцион на борсата на 11 декември. На него се предлага партида от 457 952 акции, представляващи 85.35% от капитала на дружеството, за лимитирана цена от 204 хил. лв. Ако делът не бъде продаден, ще има още два аукциона на 13 и 15 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK