"Мобилтел" ще пусне фиксирана телефония през 2007 г.

За услугата операторът ще използва WiMax мрежата си

"Мобилтел" има техническа готовност от началото на следващата година да предложи фиксирана гласова телефония, обявиха в четвъртък от компанията. До края на годината WiMax мрежата й, която стартира през октомври с покритие в София, Варна и Пловдив, ще обхване общо десет града на страната. "WiMax услугите станаха възможни благодарение на изградената оптична опорна мрежа на "Мобилтел", обясни шефът на отдела за интегрирани телекомуникационни решения Иван Симеонов. Мрежата на оператора се състои от два независими оптични пръстена - източен и западен, които се свързват чрез изградената през тази година отсечка Стара Загора - Казанлък - Габрово -Велико Търново. Това е най-големият инвестиционен проект на мобилния телеком през 2006 г. В него са вложени близо 20 млн. лева, а дължината на оптичното трасе, което свързва 30 големи града, е над 2 хил. км. Оптичният гръбнак ще се използва за вътрешни връзки, както и за увеличаване на капацитета за пренос на данни по различните й мрежи.


Само в WiMax мрежата си "Мобилтел" е инвестирала досега няколко милиона евро, съобщиха от компанията, без да уточнят сумата. Операторът вече предлага по нея и първите си услуги на пет-шест бизнес клиенти. Това са високоскоростен интернет и виртуални частни мрежи. Технологията е алтернатива на "последната миля" и позволява предоставяне на услуги в трудно достъпни региони, в които няма друга технология за пренос. "Мобилтел" е избрала за доставчик на базовите си станции "Сименс", един от малкото сертифицирани по WiMax стандартите производители, обясниха от мобилния оператор.


Неотдавна и "Некском България" обяви, че е прехвърлила изцяло трафикa си към собствена мрежа за пренос на данни. През последната година компанията активно инвестира и вече разполага със собствена опорна мрежа в седем града в страната - София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас и Велико Търново. Новата инфраструктура ще се ползва за всички услуги на компанията, както и за тези по изграждащата се WiMAX мрежа. Тя ще послужи за достигане до крайните потребители и ще осигури независимост от кабелната и телефонната инфраструктура на други доставчици.
------------------


В момента четири оператора притежават лицензи за WiMax мрежи в честотния обхват 3.5 гигахерца. "Транс телеком" и "Макс телеком" (търговското име на "Кабелнет") имат лицензи за разрешителни от клас А, а "Некском България" и "Мобилтел" спечелиха лицензи от по-ниския клас Б.


Въпреки че обяви още един търг за издаване на лицензи от типа "точка към много точки" в обхвата 26 гигахерца, КРС се отказа от процедурата. Общо пет компании подадоха документи за участие в търга с тайно наддаване - "Транс телеком", "Космо България мобайл", "Некском България", БТК и "Макс телеком".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK