"Слънчев ден" ще тегли заем от 30 млн. евро

Парите ще са за инвестиционен проект

"Слънчев ден" ще сключи договор за заем с Булбанк за 30 млн. евро, като той ще трябва да бъде одобрен от акционерите на дружеството на извънредно общо събрание на 5 януари. "Става въпрос за кредитна линия и парите ще бъдат отпускани на различни траншове", заяви за Дневник председателят на съвета на директорите на дружеството Георги Гергов, като допълни, че средствата са необходими за финансиране на инвестиционен проект. Той обаче отказа да даде подробности около него с мотива, че е търговска тайна.


За целта акционерите ще трябва да одобрят и учредяването на ипотека върху имотите на дружеството в туристически комплекс "Слънчев ден" край Варна. Гергов уточни, че имотите няма да се залагат наведнъж, а поетапно, според отпуснатите траншове по кредитната линия. Срокът й е 17 години, като лихвата ще е едномесечен юрибор плюс надбавка от 1.5%.


Договорът за кредита трябва да бъде одобрен от акционерите на дружеството, тъй като размерът му надхвърля стойността на една трета от активите на дружеството. Според последния консолидиран отчет на дружеството към септември общата сума на активите е 88.6 млн. лв. Приходите са за 9.5 млн. лв., като компанията отчита консолидирана загуба 730 хил. лв. Освен едноименния курортен комплекс, дружеството включва и "Стария Пловдив" АД.


"Слънчев ден" е едно от слаболиквидните дружества на борсата заради малкия търгуем обем акции. Последната сделка се сключи на 1 декември, когато минаха само две книжа на цена от 40 лв. За последните шест месеца пазарната му капитализация се е понижила с 2.5% до 18.87 млн. лв. Доскоро "Слънчев ден" беше и собственик на софийския ЦУМ, но магазина беше продаден през юли на фирма, притежавана от синовете на Георги Гергов, за 20 млн. евро, като такава беше и покупната цена.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK