Срокът за търговия с права на "Адванс терафонд" изтича

Инвеститорите, които искат да участват в настоящото увеличение на капитала на "Адванс терафонд", но все още не са си закупили права за това, могат да го направят за последно във вторник, когато е последната дата за търговия с тях. От началото на търговията до днес по позицията са прехвърлени 7.9 млн. права, което е близо 35.77% от общия брой - повечето на ниво от 1 стотинка.


Дружеството със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя предложи за записване малко над 22 млн. нови акции с номинална и емисионна стойност 1.25 лв.


Аукционът за неизползваните права ще се проведе на 21 декември. Условията за успешно увеличение са да бъдат записани и платени поне 6 млн. нови акции.
Ако фондът успее да пласира всички акции, капиталът му ще достигне 44.1 млн. лв., но в него биха постъпили 27.6 млн. лв. заради по-високата емисионна цена. Средствата от увеличението ще бъдат използвани за основната дейност - купуване на земеделска земя с цел последващото й отдаване под наем. В края на октомври дружеството притежава около 150 хил. декара земеделска земя, което за момента му отрежда първо място сред фондовете от този тип. Средният обем купена земя в едно землище е 150 дка, а в определени райони собствеността надвишава 2 хил. декара на едно място. В резултат на окрупняване средната големина на единичните парцели се е увеличила с 30% и от 10 дка в началото на процеса на закупуване в момента е 13 дка.


Освен инвестиции в земеделска земя "Адванс терафонд" насочва и малка част от средствата си в индустриални имоти. В момента дружеството притежава един парцел край София и един в Стара Загора.


По време на борсовата сесия в петък се изтъргуваха само 101 акции на дружеството, като средната цена остана без промяна на 1.25 лв

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK