"Белсуин" ще строи кланица в Румъния

Българо-португалската компания "Белсуин" ще изгради кланица край румънския град Мангалия. Това съобщи управителят на дружеството, собственик на свинекомплекса в каварненското село Септемврийци, Йордан Тачев. Той уточни, че кланицата ще отговаря на европейските стандарти.


През лятото на тази година "Белсуин" съобщи, че ще изгради кланица в Септемврийци. Планираната инвестиция бе около 1.6 млн. евро. Сега Тачев обясни, че компанията променя инвестиционните си намерения заради бюрократични спънки, създавани от българското Министерство на земеделието и горите. Те са причина проектът да бъде реализиран в северната ни съседка. Управителят на "Белсуин" не съобщи повече подробности за проблемите, с които се е сблъскала компанията, но каза, че в кланицата в Румъния ще бъдат вложени 900 хил. евро и ще бъдат разкрити 30 работни места. Проектирането вече е приключило, а строежът ще започне до края на годината.


До началото на февруари 2007 г. "Белсуин" ще пусне в експлоатация в базата си в Септемврийци фуражен цех, в който са вложени 220 хил. евро. Неговият капацитет ще е 8 т на час, с непрекъснат цикъл на производство.
Португалският концерт ETSA държи 60% от капитала на "Белсуин". Останалите дялове са на софийското дружество "Тивис" ООД. Предприемачите закупиха фермата в Септемврийци от Централна кооперативна банка и до момента в нея са инвестирани около 5.5 млн. евро. Плановете на компанията са да отглежда в базата си в Септемврийци 40 хил. свине и да обработва около 15 хил. дка. земя.


ЕТSA е собственик на две ферми в Румъния и с базата в Септемврийци става притежател на животновъден комплекс около българско-румънската граница.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK