"Меморекс" се намесва на пазара на наети линии в България

Операторът завърши оптичната си мрежа в Югоизточна Европа

Базираната в Австрия "Меморекс телекс комюникейшънс" АД (Memorex Telex Communications AG) завърши телекомуникационната си мрежа в Югоизточна Европа, съобщиха в сряда от офиса й в София. Мрежата ще свързва Истанбул, София, Букурещ, Атина и други градове на Балканския полуостров и основните телекомуникационни възли в Централна и Западна Европа. Чрез нея компанията ще предоставя високоскоростни линии на оператори от региона чрез изцяло собствена мрежа. Австрийският оператор е единственият в Европа, който притежава изградено наземно оптично трасе до Истанбул, уточниха от компанията. През България "Меморекс" предоставя наземна свързаност на "Тюрк Телеком" до Франкфурт, Лондон, Амстердам и Ню Йорк с общ капацитет над 10 гигабита в секунда.


"Меморекс" стъпва на българския пазар в края на миналата година и в момента се представлява от "Меморекс телекс комюникейшънс България". Българското дружество е 100% собственост на австрийския оператор. Досега компанията е инвестирала у нас повече от 1.5 млн. евро. "Средствата са вложени в инфраструктура, телекомуникационно оборудване, изграждане на технически центрове, административни разноски за стартиране на дейността", каза за "Дневник" управителят й Иван Шишков. За следващата година компанията предвижда да вложи над 1 млн. лева за наемане на телекомуникационна инфраструктура. "Целта ни е да предложим висококачествени услуги на пазарите в Югоизточна Европа, като се надяваме разбиването на монопола да доведе до намаляване на цените и подобряване качеството на услугите за крайните потребители, както това се случи първо в Западна, а сега и в Централна Европа", заяви Шишков. Компанията ще се фокусира върху търговията на едро с наети линии, т.е. ще се стреми да бъде "доставчик на доставчиците", предоставяйки наети линии на едро. "Меморекс" вече има и български клиенти - телеком оператори, интернет доставчици и други, обясни Шишков, без да посочи конкретни имена.


"Меморекс" е втората чуждестранна компания, която изгражда оптично трасе през България и стъпва на пазара на наети линии. Наскоро намерения да използва България като център за разширението си на югоизток към Турция заяви и друг паневропейски доставчик - британската "Интерут". "Да, конкурираме се с "Интерут". Предимството на "Меморекс" е, че по целия път оборудването е наша собственост и се управлява от центъра за контрол на мрежата на компанията във Виена, като инфраструктурата е собствена или наета с учредено право на ползване", обясни Шишков. Според него разликата между "Меморекс" и останалите оператори е, че повечето от тях препродават капацитет.


--
"Меморекс телекс комюникейшънс" е със седалище в Австрия. Дружеството управлява над 10 хил.км оптични магистрали в 14 европейски страни. Сред клиентите му са AT&T, British Telecom, Cable&Wireless, Golden Telecom, Pantel, Sprint, Turk Telekom и други. Компанията притежава дъщерни фирми в Словакия, Чехия, Украйна, Румъния ,Турция и България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK