"Алфа кредит" продаде права за 600 хил. лв.

Средствата ще постъпят в касата на дружеството

В първия ден от увеличението на капитала на дружеството със специална инвестиционна цел "Алфа кредит" бяха пласирани всичките 150 хил. права. Те минаха на цени между 3.90 и 4.10 лв. за право, или общо в дружеството постъпиха 600 хил. лв.


По закон тези дружества задължително правят първоначално увеличение на капитала с поне 30% от учредителния, като приходите от продажба на права попадат в касата на дружеството, докато при последващите те остават за акционерите, ако ги продадат.Търговията с права на "Алфа кредит" ще продължи, но на вторичния пазар до 22 декември. Записването на новите акции ще продължи до 24 януари 2007 г.


Това е първото увеличение на капитала на дружеството и ако то бъде успешно, той ще достигне 650 хил. лв., реалните постъпления обаче ще са 750 хил. лв. заедно с приходите от продажбата на права и 150 хил. лв. от новите акции.
Дружеството ще секюритизира кредити и кредитни портфейли от банки и небанкови финансови институции, като основните насоки ще бъдат търговските и ипотечните кредити, завиха за "Дневник" наскоро от дружеството. Оттам планират до края на следващата година да имат 10 млн. лв. активи, като капиталът да бъде увеличен до 7 млн. лв. Предвижда се и финансиране чрез облигации до 15 млн. лв. След увеличението на капитала акциите на дружеството ще бъдат регистрирани за търговия на Българската фондова борса.


В момента дружествата за секюритизация на вземания са по-малко от 10, докато тези за имоти надхвърлят 30.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK