"Статойл" и "Норск хидро" създават нов петролен гигант

Норвежката "Статойл" (Statoil) постигна споразумение за закупуването на петролния бизнес на местния си конкурент "Норск хидро", който е и четвъртият по големина производител на алуминий в света, за сумата от 28 млрд. долара, съобщи агенция "Дау Джоунс".


Сделката ще създаде четвъртия по големина производител на петрол и газ в Западна Европа. Новосъздадената компания ще контролира близо 70 на сто от нефтеното и газовото производство на Норвегия. След като цените на черното злато се задържаха над 60 долара за барел, скандинавската страна се превърна в третия по големина износител на суров петрол в света. Сделката се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2007 г.


С покупката "Статойл" ще засили позициите си, като ще може по-успешно да се конкурира с "Бритиш петролеум" и руската "Газпром", от които става все по-трудно да се добере до петролните залежи в Африка и Азия, в момент на силен ръст на потреблението в страната. От стратегическа и международна гледна точка сделката има смисъл, коментира Бьорн Тоенесен от DnB NOR Markets. Закупуването създаде петролен лидер с международно значение, отбеляза още Тоенесен.
Съгласно подписаните договорености акционерите на "Норск хидро" ще получат 0.8622 акции от новата компания за всяка своя, като продължат да бъдат собственици в "Норск хидро". За тези на държавно контролираната "Статойл" размяната ще бъде 1:1. Така дела на "Норск хидро" в новото дружество ще бъде 32.7%, а този на "Статойл" - 67.3%. Посредством "Статойл" Норвегия пък ще е собственик на 62.5 на сто от капитала на дружеството.


Покачващото се потребление в Норвегия през последните няколко години, както и изчерпващите се находища в Северно море накараха "Статойл" и "Норск хидро" да търсят активи извън страната. Само за последните две години компаниите са инвестирали около 6 млрд. долара за закупуването на полета в Мексиканския залив.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK