"ХСИ инвест" ще вложи 1.5 млн. евро в ново оборудване

Компанията, произвежда хлебните изделия с марка "Лагард"

Варненското "ХСИ инвест" ООД ще инвестира 1.5 млн. евро в разширяване на производствената си база през 2007 г., съобщи управителят Иво Бонев. Компанията е производител на хляба и хлебните и сладкарски изделия с марка "Лагард".


Средствата ще бъдат предназначени за покупка на ново оборудване и машини, както и за обучение на кадри. Целта на "ХСИ инвест" е да увеличи производствения си капацитет. "От 2006 г. дружеството ни извършва национална дистрибуция. В момента около 20 на сто от продаваните хляб и хлебни изделия са предназначени за София и капацитетът ни е запълнен, уточни Бонев. По думите му на смяна дружеството произвежда около 7 хил. кроасана и 12 хил. хляба, а процесът е непрекъснат. Отделно са сладкарските изделия и замразените хляб и хлебни продукти, които се продават в т.нар. топли точки за продажба на продуктите "Лагард".
През 2006 г. "ХСИ инвест" вложи 350 хил. лв. в шокова камера за замразяване на вече полуопечени продукти - предимно кроасани, предназначени за продажба в "топли" точки за продажба в големите магазини. С тази манипулация се запазва качеството на продукцията и тя не се смачква, поясни Бонев.
Преди няколко дни "ХСИ инвест" откри център за професионално обучение.
Центърът има и лиценз от Националната агенция за професионално обучение и образование. Той ще се управлява от търговската фирма - "ХСИ инвест" АД. Центърът е разположен на площ от 1800 кв.м и ще осигурява специализирана подготовка в 10 професионални направления в туризма - сервитьори, бармани, хлебари, сладкари, продавач-консултанти, хотелски администратори, аниматори, кетъринг и компютърна грамотност. Курсовете ще бъдат за придобиване на първа, втора и трета квалификационна степен, посочи управителят му Ивелина Кръстева.


Продължителността им ще бъде в съответствие с държавните изисквания за придобиването на всяка степен, от 330 до 990 учебни часа. Успешно издържалите ще получават сертификат, а след приключване на обучението, курсистите ще могат да кандидатстват за работа в "ХСИ инвест" или друга фирма.
Курсистите ще бъдат три групи. В първата влизат желаещите да повишат или променят квалификацията си, които сами ще плащат обучението си. Втората група курсисти са безработни, които ще бъдат обучавани по поръчка на работодатели на базата на тристранни спогодби между "ХСИ инвест", Бюрото по труда или работодателите. Последната група курсисти ще бъдат по проекти и програми, които се финансират по различни програми на Европейския съюз.


От началото на януари центърът ще започне да изпълнява проект за специализирано обучение на 72 незрящи и слабо виждащи хора. Проектът е финансиран по линия на програма ФАР за 110 хил. евро, каза Кръстева.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Татьяна
    *****
    Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK