Инфлация и нефт понижиха настроението

Европейските фондови пазари регистрираха силно понижение във вторник след изнесените макроданни в САЩ, показващи забавяне темповете на икономически ръст и по-висока от очакваното инфлация. Като чувствителни към инфлацията акциите на компаниите от миннодобивния сектор регистрираха понижение. За негативното настроение допринесоха и понижаващите се цени на петрола в резултат на мекото време, което се отрази негативно на книжата на нефтените компании.


След силното си представяне в началото на седмицата във вторник акциите на "Норск хидро" и "Статойл", които в понеделник обявиха създаването на нов петролен гигант в Европа, регистрираха понижение. Инвеститорите предпочетоха да приберат печалбите, като акциите на "Норск" загубиха 0.3%, а тези на "Статойл" отстъпиха с 2.5 на сто.


Акциите на Лондонската фондова борса LSE се понижиха с 1.3% въпреки положителните финансови очаквания. Операторът на британския фондов пазар прогнозира значително нарастване на печалбата си за третото тримесечие и обяви намеренията си да увеличи изплащания дивидент с 50% за цялата година с цел да се противопостави на враждебната оферта за поглъщане от страна на американската борса за електронна търговия NASDAQ. По-малки от очакваното продажби на лицензиран софтуер за последното трето тримесечие, които обяви "Оракъл " ден по-рано, доведоха до понижение на акциите на европейския му конкурент SAP с 1%.


Европейският индекс FTSE Eurofirst 300 загуби 0.6% до ниво 1479.35 пункта, френският САС 40 намали стойността си с 0.8%, като стигна до ниво 5489.09 пункта, франкфуртският Xetra Dax регистрира понижение от 0.77% до ниво 6546.17 пункта, а лондонският FTSE 100 загуби 0.59%, като стигна до ниво 6210.6 пункта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK