ВиК-тата може да проверяват водомерите през по-дълъг срок

Регулаторът продължава да гледа поскъпването на водата под лупа

Изправността на водомерите да се проверяват през по-дълъг период от пет години или водоснабдителните дружества да използват апаратура. Затова Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предложи промени в нормативните документи, съобщи директорът на дирекция "ВиК" във ведомството Пламен Никифоров пред регулаторната комисия, която разгледа исканията за нови цени на ВиК във Видин и Силистра.
Според наредбата за измерванията проверките на водомерите до 30 куб.м се правят на всеки пет години, а на останалите - веднъж на две години. Само в столицата на проверка подлежат няколкостотин хиляди измервателни уреди. При своите предложения за нови цени на водата пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ВиК дружествата в повечето случаи записват нереален брой водомери, които ще проверят през 2007 г., и искат комисията да им признае разходите за проверките. Част от водоснабдителните компании карат потребителите да си сменят водомерите, вместо да ги проверяват, обясни още Никифоров.


ВиК - Силистра, предвижда през тази година да провери 8500 водомера, като иска регулаторът да й признае разходи от 78 хил. лв. През 2005 г. компанията е подменила 4126 водомера. Според управителя на дружеството Ангел Горбанов проблемът сега е в доставката на водомерите. ВиК в Силистра иска цената на водата да поскъпне до 1.62 лв. за кубик без ДДС. Горбанов посочи, че потреблението там е сезонно и 76% от приходите се формират от населението.


ВиК - Видин, планира пък да провери около 5 хил. водомера, а дружеството в Троян - 3080 уреда. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов отново призова комисията да потърси резерви в компаниите за по-малко увеличение на цените на водата в големите градове. При обсъждането на тарифите за Пловдив, Берковица, Троян и Ловеч беше препоръчано поетапно увеличение.
Дружеството в Ловеч пък е заделило 238 хил. лв. за ремонтите, което означава, че ще проверява по 30 уреда дневно, което според регулатора не е възможно.


Част от държавните ВиК се колебаят дали да искат разрешение за вземането на заеми от международни финансови институции, каза още Никифоров. Според него дружествата предпочитат да работят със собствени средства вместо с привлечен капитал. Компанията в Силистра ще инвестира 5.4 млн. лв. през следващата година, като 1.2 млн. лв. ще са собствени средства. На собствени средства разчита и дружеството във Видин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK