"Балбок инженеринг" ще депонира пестициди в Левски

Столичното дружество "Балбок инженеринг" беше избрано на търг да изпълни проект на община Левски за събиране и депониране на пестициди. Това съобщи екологът на общината Вероника Славова. Проектът е на стойност 35 хил. лв. и ще бъде финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите.


Проектът предвижда всички пестициди на територията на общината да бъдат събрани и депонирани в така наречените Б-Б-кубове (стоманенобетонни контейнери, използвани за съхранение на опасни отпадъци). За целта компанията ще предостави на общината 8 куба с вместимост 5 куб.м, поясниха от община Левски. Съдовете ще бъдат поставени на съхранение на специално обособена площадка в съседство до местното депо за твърди битови отпадъци. В момента на 12 места на територията на общината са складирани общо 37.80 куб.м пестициди. Около 13 тона от тях са твърдите, 7030 литра - течните и 7.7 куб.м смесените отрови.


Това са различни торове и препарати за растителна защита, останали от близкото минало, поясни Вероника Славова. Тя твърди, че повечето вещества с годините са станали още по-токсични. Площадките със складирани отрови са неохраняеми и крият рискове за околната среда. "След като е осигурено финансирането, очакваме в началото на следващата година компанията изпълнител да започне работа", каза също Славова.
Тя допълни, че местата, където досега са били съхранявани опасните вещества, трябва да бъдат основно почистени, за да няма последващо замърсяване. Събирането и обезвреждането трябва да обхване всички засегнати места на територията на общината.


Компанията "Балбок инженеринг" АД е специализирана в производство на съоръжения за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци. Стоманенобетонните контейнери, които ще бъдат използвани в община Левски, са със запазена търговска марка Б-Б куб и са защитени с патент за изобретение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK