С какво ще запомним 2006 г.: За технологиите почивен ден няма

Създателят на онлайн енциклопедия Wikipedia ще прави собствена интернет търсачка

В края на всяка година традицията "повелява" анализатори и журналисти да обединят усилията си и да обобщят какво най-важно се е случило през изнизващите се последни дни в дадена област. Тази недотам лесна задача е още по-трудна в сферата на високите технологии. Първо, защото покриват изключително широк диапазон - от мобилни и безжични технологии, през ИТ сигурността до аутсорсинга и възхода на Китай като ИТ дестинация. Второ, защото технологиите са част от всяка една друга сфера на съвременния живот. Трето, защото продължават да са най-динамично развиващият се сектор.
Повечето технологични сайтове публикуват тези дни класации, които макар и с малки различия подреждат познати и популярни имена. Тези класации обаче търпят промени и в последните дни от годината. Защото новините, които идват от ИТ сектора, не секват, въпреки че декември традиционно минава под знака на коледните и новогодишните празници. В същото време по-задълбоченият поглед назад в известен смисъл е и поглед напред. На базата на основните случили се (или не) събития можем да градим хипотези какво да очакваме през предстоящата 2007 г.
Така например анализаторите тъкмо подредиха Google в топ класацията за 2006 и се появи новина, че лидерството на хитовата търсачка е поставено под въпрос. Защото създателят на не по-малко популярната онлайн енциклопедия Wikipedia навръх Коледа обяви, че създава собствена интернет търсачка. Джими Уелс публично обеща финалната версия на Wikiasari (wiki означава на хавайски бързо, а asari - на японски - търся) да е готова в първите месеци на новата година.
Дълго отлаганата премиера на новото поколение операционна система на Microsoft - Windows Vista, също намира място в топ класациите. Анализаторите определят събитието като най-важно за компанията през последните 11 години, но в същото време коментират, че Vista тепърва ще трябва да "убеждава" потребителите да преминат към новата операционна система. На няколко позиции надолу, но все пак в класацията на най-важните ИТ събития стои новината за оттеглянето на Бил Гейтс от оперативното управление на Microsoft. Най-популярното лице на ИТ индустрията обяви, че до средата на 2008 г. ще се оттегли напълно, за да се отдаде на благотворителните дейности на фондацията, която ръководи със своята съпруга. Със сигурност анализаторите няма да пропуснат да следят през 2007 как Бил Гейтс "напуска" Microsoft...
Ако останем на вълна благотворителност (традиционно "употребявана" за съжаление предимно предколедно), трябва да споменем един проект, който, макар и оспорван, намира място в класациите на наблюдателите. Става дума за проекта на Никълъс Негропонте, чиято цел е да се пребори с дигиталното разделение в по-бедните страни. OLPC - One Laptop Per Child, придоби популярност като проект за лаптопи по 100 долара въпреки твърденията на автора му, че това е проект за образование, а не за компютри. Идеята е децата от развиващите се страни да имат шанса да работят с компютри. Въпреки образователната цел проектът беше спрян в Индия и Китай, но е на път да се случи в Тайланд, Мексико, Пакистан, Филипините... още едно ИТ събитие, което е на път да "премине" в следващата година.
В сферата на мобилните (и все по-безжични) комуникации анализаторите изброяват няколко важни събития - конвергенцията между различните технологии за пренос на данни, появата на нови безплатни услуги, началото на мобилната телевизия. Естествено от гледна точка на крайния потребител не бива да пропускаме и новите модели апарати, с които фирмите производители зарадваха своите клиенти. В класациите за бизнес модели място намират 3G Treo на Palm за Европа, BlackBerry Pearl и Razr на Motorola. В този сегмент като че ли с най-голям интерес се очакваше и появата на iPhone на Applе. Според слуховете (няма официална позиция) дългоочакваната премиера все пак ще се случи през 2007 г.
За новата година остава и сагата на Европейската комисия с мобилните оператори за намаляването на роуминг таксите. През тази година комисарят по информационните технологии и медиите започна разговори за обща регулация и понижени тарифи. Операторите реагираха очаквано и се опитаха да забавят процеса. В анализ по темата един наблюдател сравни поведението на мобилните оператори с това на тийнейджър, който е заставен да изчисти стаята си - той знае, че трябва да го направи и е добре за него, но в същото време ще го отлага, докато може...
От години ИТ сигурността неизменно присъства в публичното пространство. В тази област 2005 г. беше годината на троянските коне и шпионския софтуер, а 2004 г. - на фишинга (fishing). За 2006 г. обаче наблюдателите бързат да кажат, че няма как да получи подобен ясен етикет. Според тях основната характеристика на годината е "помъдряването" на заплахите, както насочените към персоналните компютри, така и на тези срещу корпоративните мрежи и данни. Бумът на блог културата, развитието на социалните мрежи и дори търсенето в интернет доведоха до неимоверно нарастване на обемите от лична информация, която се предоставя в мрежата. Този факт на практика прави милиони потребители много по-уязвими и дава основание на наблюдателите да определят 2006 г. като година с най- висок брой кражби на лични данни. С други думи, производителите на защитен софтуер няма да скучаят и през 2007 г.
Темата за аутсорсинга (думата outsourcing едва ли вече се нуждае от превод) и тази година остава в класациите на най-важните ИТ теми. Разликата от предишната година и предизвикателството за следващата вече се нарича Китай. Естествено Индия продължава да е синоним на глобализацията на ИТ услугите, но в анализите и коментарите през 2006 г. името на Китай се среща все по-често. На практика това е единствената страна, която има ресурсите да конкурира както Индия, така и Запада като цяло. При това не само в сферата на аутсорсинга, но и в целия ИТ спектър. Темата за износа на дейности остана спорна през изминалата година, а прогнозите за 2007 не са по-ясни. Делойт и Туш разпространиха изследване, според което една трета от британците искат връщане на изнесените дейности. Наблюдателите цитират и имената на няколко фирми, които тази година са напуснали Бангалор и са се "прибрали" на Острова. Въпреки това основната прогноза за новата година е - повече глобализация на услуги с висока добавена стойност.
Някои наблюдатели предложиха в края на годината и своеобразна класация на ИТ "истории на ужаса". Призът за най-плашещата история в областта на информационните технологии си оспорват пет категории с по пет истории във всяка. Авторите на класацията са групирали най-големите провали в следните категории: "Системи за управление на бизнеса" (ERP), "Голямото правителство", "Природни бедствия", "Лоши решения" и "Разни". Сигурно всеки, който си служи с технологии, си има своята кошмарна ИТ история за категория "Разни". По-важното е, че още отсега анализаторите очертават интересна и наситена с очаквания ИТ 2007 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Krassi1
  *****
  Гневно
 2. 2 Профил на от SA Dictionary
  *****
  Неутрално

  не
  FISHING
  ['fiʃiŋ]
  I. 1. риболовство, риболов, рибарство, въдичарство

  2. място, където (е позволено да) се лови риба

  3. юр. право на риболов

  II. a рибарски, риболовен (за лодка, мрежа, съюз)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK