"Нет ис сат" ще изгражда оптична мрежа в София

Интернет доставчикът "Нет ис сат" започна изграждането на оптична градска мрежа на територията на София, съобщиха от компанията. Новата инфраструктура ще позволи на домашните потребители да ползват високоскоростен достъп по оптично трасе, стигащо до жилищните сгради. Услугата се отличава с по-висока скорост от тази на LAN мрежите и с по-голяма устойчивост на връзката. В момента мрежата обхваща части от столичните квартали "Люлин" и "Дружба". Плановете са през първите два месеца на тази година оптичното трасе да покрие и част от югозападните райони на София, а до две години и - останалите райони на столицата.


"Започнахме изграждането на собствена инфраструктура, за да не бъдем зависими от други мрежи", обясниха от "Нет ис сат". В края на изминалата година на интернет доставчика се наложи да спре предлагането на кабелен интернет през мрежата на партньора си "Естнет". Повод за това стана решението на кабелния оператор да прекрати партньорските си взаимоотношения с всички външни компании, които предоставят интернет по неговата мрежа. Операторът запази партньорството си само с "Интернет България", с който продължиха да предлагат съвместно интернет.


За да запази клиентите си, "Нет ис сат" им предложи услугата CityConnect, която представлява интернет достъп чрез LAN кабел. В момента тя е достъпна в "Дружба", "Младост", "Люлин", "Редута", "Бели брези", "Овча купел", "Дървеница" и "Надежда". Другата възможност за абонатите й беше да ползват интернет като клиенти на "Евроком кабел", с който бяха постигнали споразумение за по-изгодни цени за досегашните абонати на "Нет ис сат", ако изберат мрежата им.


Високоскоростната мрежа за пренос на данни е изцяло оптична и се изгражда под земята, обясниха още от доставчика. Консултант по проекта е "Нет ис", а оборудването е на производителя на оптични и медни кабели Draka Comteq.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK