"Свилоза" и "Актив пропъртис" започват да набират капитали

Дружеството със специална инвестиционна цел за имоти "Актив пропъртис" и производителят на целулоза и вискозана коприна "Свилоза" ще започнат процесите си по увеличение на капиталите, съобщи БФБ - София.


Първо това ще направи "Свилоза" - на 9 януари ще започне търговията с правата за участие в увеличението, като тя ще приключи на 6 февруари. Записването на новите акции обаче ще става до 2 март. Компанията предлага за записване 33 290 170 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв., което означава, че ако бъдат записани всички, в дружеството ще влязат свежи ресурси от над 33 млн. лв. За увеличението компанията издава 6 658 034 права, всяко от които дава право за записване на пет нови акции. Капиталът ще се смята за успешно увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции. Чрез увеличението дружеството смята да утрои капацитета си и да промени технологиите за производство. То се финансира и с инвестиционен кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк в размер на 28 млн. евро и собствени средства от 20 млн. евро. Към тях ще се прибавят и новите средства от увеличението на капитала. Една част от заемните средства вече са усвоени, сочи отчетът за деветмесечието на компанията.


С близо месец по-късно ще започне да увеличава капитала си пловдивското дружество "Актив пропъртис". То ще предложи 15.6 млн. нови акции за записване от 2 февруари, като оттогава ще стартира и търговията с правата за участие. Срещу едно право ще се записват 3 нови акции, всяка с номинална стойност от 1 лв. и емисионна от 1.5 лв. Това означава, че ако бъдат записани всичките, в дружеството ще постъпят 23.4 млн. лв. заради по-високата емисионна стойност. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 5.2 млн. акции.


Инвестиционната стратегия на дружеството е насочена към придобиване на недвижими имоти. Инвестициите на фонда са насочени към четири проекта, от които два - магазин в София и административно-производствена сграда в Пловдив - са със застроена площ и се отдават под наем. Третият проект - подземен гараж в търговски център - ще бъде въведен в експлоатация до края на 2006 г. Планира се изграждането на жилищен комплекс върху площ 62 626 кв.м в Пловдив.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK