В Русе се водят 350 дела заради инвестиционни бонове

Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация изпълни задачата си и хората с откраднати инвестиционни бонове вече получават обезщетения за това, но ще се продължи работата по разкриването на криминалните основи на извършеното престъпление. Това съобщи в края на миналата седмица секретарят на асоциацията доц. Веселин Григоров. Той допълни, че данните, които са натрупани, дават основание да се твърди, че кражбата е била добре планирана, като в нея са участвали и държавни служители. "Боновете са били употребени за приватизационни сделки, които не са минавали през борсата. Според българското законодателство, ако по такива сделки се установи, че са в нарушение на закона, е възможно развалянето им и връщане на имуществото на държавата", каза Григоров. Според него, ако поне за един или два обекта се достигне до подобна развръзка, ще е изключителен успех, защото това ще е назидание за престъпниците, които трудно биха си позволили отново да разработят подобна схема.


Асоциацията изпълни целите си, посочени в учредителния договор от 22 септември 2004 г., а именно да подпомогне действията на пострадалите граждани да получат обезщетения за откраднатите им инвестиционни бонове. Между 150 и 200 русенци получиха обезщетенията си от Агенцията за приватизация. "Проверката ми показа, че и в другите градове, където има спечелени дела, също са получени обезщетенията", допълни той. Нови около 100 дела са заведени само в Русе в периода, когато стана ясно, че пострадалите ще получат обезщетения за откраднатите си бонове. На практика в дунавския град има задействани 350 дела. При учредяването й Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация включваше 45 души, които впоследствие станаха повече от триста. От 1 януари организацията обаче прекрати дейността си, като няма да има организирано представяне на пострадалите в масовата приватизация, но ще продължи да оказва помощ на граждани, които тепърва искат да потърсят правата си. Давностният срок за реакция на изчезването на инвестиционните бонове изтича през 2008 г., припомни Григоров. Тези граждани, които заведат дела до средата на януари 2007 г., ще минат през процедура, включваща районен и окръжен съд, а след това поради измененията в Административнопроцесуалния кодекс ще трябва да водят делата в Административния съд, а втора инстанция ще е Върховният административен съд в София.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK