"Гражданската отговорност" поскъпна с още 20%

Масово цените вече са над 120 лв.

След като в разгара на кампанията по подновяване на застраховката "Гражданска отговорност" цената й скочи с около 30%, от края на миналата и началото на настоящата година, полицата се оскъпи с нови поне 20%. Това показва проверка на "Дневник" в по-големите застрахователни компании, които я продават. Масово цената на полицата е над 120 лв. Поскъпването е най-осезателно за застраховки, сключвани да важат за цялата територия на Евросъюза. Както е известно, повечето компании обявиха две тарифи - за автомобили, които ще напускат територията на България, и за такива, които са обявили, че няма. Поскъпване при втората група почти няма или е минимално, което е и обяснимо.


От една страна, може да се предположи, че поскъпването е в резултат на предупреждението на Комисията за финансов надзор. В края на миналата година контролният орган събра няколко дружества и им обясни, че премиите, при които продават задължителната "Гражданска отговорност", са недостатъчни за покриване на рисковете, особено след присъединяването на страната към Европейския съюз. "Това беше формална среща със застрахователите, които продават "Гражданска отговорност" на цени, по-ниски от обоснованите от тях като минимално необходими. Предупредихме тези компании, че ако не повишат цените си, срещу тях ще бъдат предприети принудителни административни мерки в следващите дни", заяви тогава зам.-председателят на КФН и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн. От друга страна, имаше очаквания в застрахователните среди полицата да поскъпне след Нова година. До 31 декември обаче трябваше да се подновят един милион застраховки "Гражданска отговорност", което е половината от общия им брой.


"Евроинс" първа обяви, че вдига цената на застраховката за най-ниския клас автомобили, които няма да пътуват зад граница, от сегашните 85 лева на 99.90 лв. За коли, които ще пътуват в ЕС, тя е с около 50 лв. по-скъпа. "Булстрад" също коригира тарифите си със завишение с около 20%. За коли с кубатура до 1.5, които ще пътуват зад граница, цената вече е 128 лв. при 106 лв. преди. Без промяна обаче остава тарифата за автомобили, които са обявили, че няма да напускат България - 87 лв.
В "Лев инс" цената е 122 лв., в "Бул инс" - 130 лв., а в ДЗИ - 133 лв. Всички тези цени са за полици, които ще важат на цялата територия на ЕС. И трите дружества предлагат с около 40-50 лв. по-ниски тарифи при ненапускане на родината. Единна е тарифата при "Дженерали", като за коли с кубатура до 1.6 за София тя е 115 лв. В същото време не бива да се забравя, че дори и по-скъпите сега цени за "Гражданска" са по-ниски от тези в голямата част от страните на ЕС. Там автополицата излиза минимум 200 лв. Подобни цени обаче се очакват да бъдат и за българските водачи през следващата година.


Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че към средата на годината коефициентът на щетимост в сектора е 0.42. Това най-общо означава, че при премия от 100 лв. застрахователите изплащат щети за 42 лв. Това ниво е двойно по-ниско от щетимостта в Европа. Една от причините за това е по-ниският размер на плащаните вреди. Пак по статистика на надзора средната стойност на изплатена претенция (имуществена или неимуществена) към деветмесечието достига хиляда лева. В същото време в Евросъюза има случаи, в които за счупена ръка искат по няколко десетки хиляди евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK