Мините вдигат цените на въглищата

ДКЕВР отказва поскъпване на тока от централите

Мините "Марица-изток" и "Бобов дол" и тези собственост на Христо Ковачки - "Чукурово", "Бели брег" и "Черно море", ще увеличат цените, по които продават въглищата на централите от комплекса "Марица-изток" и ТЕЦ "Бобов дол". Това показа проверка на в. "Дневник". Мини "Марица-изток" подготвят увеличение с около 5-6% от февруари заради по-скъпите горива и натрупаната инфлация. Цените на въглищата на дружеството се изчисляват по формула, в която влизат инфлацията, цените на металите и горивата.


Все още не може да каже с колко ще повишим въглищата, защото нямаме данните от статистиката, каза изпълнителният директор на мини "Марица-изток" Иван Марков. Той обясни, че дружеството предлага на министерството и на енергийния регулатор да се използват статистическите данни за първото полугодие на текущата година и за последното за изминалата, за да се избегнат разминаванията между регулаторния период, в който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя цени на централите и новите цени на мините.


Цените, по които ТЕЦ "Бобов дол" (тя е в процедура на приватизация) ще купува от различните доставчици, се увеличават с 25-30%. През юни миналата година енергийният министър Румен Овчаров разреши мини "Бобов дол" да бъдат дадени под аренда на "Ораново" ООД за пет години при непрозрачни условия, без да бъде проведен търг или конкурс. Това стана, след като министерството отхвърли плановете за оздравяване на дружеството, които предвиждаха и увеличение на цената на въглищата. Засега ТЕЦ "Бобов дол" няма разчети как новите цени ще се отразят върху цената, по която централата продава електроенергия на НЕК. В момента цената й е най-високата в страната. Натискът на доставчиците е в момент, когато Агенцията за приватизация води преговори с гръцката компания РРС за продажбата на дружеството.


Има искания от двете мини за увеличение на цените от януари, които в момента се анализират. Все още не са водени разговори с ДКЕВР по този въпрос, казаха от енергийното министерство. Засега само ТЕЦ "Марица-изток 2" е поискала регулаторната комисия да одобри нови цени заради по-скъпите въглища. От ръководството на централата твърдят, че са получили отказа на регулатора да разгледа искането с обяснението, цените ще увеличат от юли тази година, когато пазарът на електроенергия напълно се либерализира. Цените на тока за бита няма да се променят до юли независимо от исканията на производителите за нови цени, заяви в края на миналата година председателят на ДКЕВР Константин Шушулов на последното открито заседание на комисията. До момента комисията е увеличила с 6% продажната цена на тока от ТЕЦ "Варна" заради новите цени на руските и украйнските въглища. НЕК не може да поеме увеличение на цените дори с 1 лв. и трудно издържаме на новите цени, по които купуваме енергията от ТЕЦ "Варна", каза тогава изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Компанията също иска увеличение на цената, по която продава на електроразпределителните дружества.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ь
    *****
    Неутрално

    започва се драматургично изпълнение (пърформанс) "Как да им спретнем колкото се може по-бързо много по-високи цени на тока, като им заформим измислен режим".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK