"Балма" ще изгражда ново селище до Созопол

Компанията вече е закупила 890 дка земи

Дружеството "Балма" смята да изгради ново селище в района на с. Росен, съобщиха от община Созопол. В тази връзка общината е започнала процедура за изменение на Общия и Териториалния устройствен план. Така новозастроеното място ще има статут на селищно образувание съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България. Според заявените от дружеството намерения селището ще се нарича "Зелен град" и ще има три голф игрища.


На този етап се обсъждат два варианта. Първият е начинанието да се реализира на терен с площ около 3.4 хил. дка, а вторият - 2008 дка. До момента "Балма" са закупили имоти с обща площ около 890 дка.


В първия вариант селището ще бъде изградено на етапи. В първия етап се предвижда да се изградят основно апартаментни хотели, жилища за постоянно живеене, центрове за спорт и забавления с плувни басейни и стопанска зона. В стопанската зона трябва да се разположат някои от съоръженията на техническата инфраструктура (трафопостове, пречиствателни станции и др.).
Във втория етап на реализация се предвижда освен курортното строителство да се изгради втори спортен комплекс в близост до хотелската част и училищна сграда.


На следващият етап се предвижда индивидуално застрояване в големи по размери имоти, а в четвъртия - доизграждане на градския център и развитие на вилно селище.


В далечна перспектива се предвижда изграждането на голф селище и тематичен парк тип "Сафари" в хълмистата зона на южната част от територията.


Вторият вариант за реализиране на проекта е съобразен с реално закупените до момента от "Балма" имоти. Проектното предложение е разработено след консултации с агенции за недвижими имоти и показан интерес към ваканционни селища от типа голф селища, като са формирани три зони с обслужващ център, голф хотел и клубна част. Общият брой на апартаментите при този вариант е 2957 за 8901 обитатели и 376 легла в хотели.


Осъществяването на първия вариант означава, че ще настъпят трайни изменения в територията, в резултат на което ще се появи ново селищно образувание, което най-вероятно ще погълне съществуващото село Росен, а големината му ще бъде съизмерима с тази на 30-хиляден град. За сравнение приблизително толкова са живеещите в гр. Айтос, който е три пъти по-голям от общинския център Созопол.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivanov, Burgas
  *****
  Неутрално

  Koe e tova drugestvo "Balma", koi e sobstvenik i ot kade sa parite....??????

 2. 2 Профил на none
  *****
  Весело

  Imam 20dka. tam stanah milioner. KOyto i da e da prodaljava vse taka.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK