Птицепроизводството отчита 20-процентен ръст

Още 4 компании чакат разрешение за износ

Птицекланиците направиха най-големите инвестиции в производството

© Дневник

Птицекланиците направиха най-големите инвестиции в производствотоПроизводството на пилета през миналата година отбелязва почти 20-процентен ръст въпреки проблемите с птичия грип, които удариха пазара в края на 2005 и началото на 2006 г. Предварителните данни сочат, че промишленото и домашното производство на пилета ще достигне 125 хил. т при 98 хил. тона през 2005 г., съобщи председателят на съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Птицекланиците също са увеличили производството си и от 86 хил. т през 2005 г. и очакват да приключат миналата година с близо 93 хил. тона пилешко месо.


Износът на продукти също леко нараства и по предварителни данни през миналата година зад граница са изтъргувани 9 хил. т при 8.6 хил. през 2005 г. Традиционно кланиците експортират основно карантии и месо от патици и гъски, които съставляват около 80 на сто от целия износ. Чуждите партньори търсят осолено и саламурено месо от патици. От две-три години българските износители пробиват и на пазара на пилешки продукти. През миналата година са транспортирани около 7 хил. т месо от водоплаващи птици, останалото количество е гъши черен дроб. Франция, Белгия и Австрия са основните пазари за патешките продукти. Гъшият дроб се изнася за Франция, Германия, Великобритания и Австрия.


За разлика от останалите месопреработватели 50-те птицекланици изцяло са въвели системата за самоконтрол, която е задължителна от тази година. В момента ЕС е одобрила 11 предприятия, които могат да търгуват на общия пазар. Пред приключване е процедурата за одобрение на още 4 компании. Други 30 разполагат със сертификат за добра производствена практика, издаден от европейски лаборатории, съобщи още Стоименов.
Досега българските кланици не усвояваха безмитните квоти за експорт за страните от Европейския съюз, основно поради лиса на капацитет на лицензираните компании. За периода 1 юли 2004 - 31 юни 2005 г. страната получи разрешение за износ на 6 хил. т месо и 1 500 т продукти, от които са били усвоени около 80 на сто. Миналата година до юли компаниите имаха право на износ от 7500 т месо и 2100 т продукти. От тях са усвоени 5 880 т месо и 828 т птичи продукти. Според договореностите за периода 2006 - 2007 г. разрешените количества нарастват на 8280 т месо и 2300 т продукти. По тази квота митниците още не са дали окончателните данни. Прогнозите са, че тази квота може да бъде усвоена, тъй като от миналата година броят на компаниите с лиценз за износ нарасна. През август м.г. заработи и новата кланица на "Градус" в Нова Загора, чийто годишен капацитет достига 30 хил. броя. Още през миналата година компанията сключи нови договори за износ в Германия. Освен замразени продукти българските производители увеличават и експорта на пресни и охладени бройлери.


Фермите за производство на яйца също отчитат ръст и според прогнозите за 2006 г. общото производство ще достигне 1.7 млрд. броя при 1.55 млрд. предишната година. Изнесени са около 80 млн. броя основно за Швейцария и малки количества за Румъния, обясни още Стоименов. България изнася основно яйца за консумация и внася яйца за люпене, припомнят експерти.


Търсенето на птичи продукти на вътрешния пазар все повече расте, затова и вносът през последните години непрекъснато се увеличава. През 2005 г. например потреблението е било 133 хил. т, а предлагането надхвърля 144 хил. т. Според експерти тези количества се запазват през 2006 г., тъй като психозата около птичия грип намали търсенето на продукти и в разстояние на 4 месеца то падна под нормалните нива. Вътрешното производство не задоволява потребностите, затова и вносът през годините плавно расте. Докато през 2002 г. в страната са вкарани близо 33 хил. т продукти, през 2005 г. те вече надхвърлят 44 хил. т. Прогнозните данни за миналата година са за 45 хил. т импорт. Най-голям досега държеше вносът от Бразилия - 31 на сто от общия импорт. Останалите количества се разпределяха между САЩ (18%), Гърция (16%) и държавите от Евросъюза. Това разпределение ще се промени съществено от тази година, когато вносът от Бразилия рязко ще намалее. Като членка на общността България може да запази вноса от Южна Америка, но само от кланици, одобрени от ЕК, припомнят експерти.


Потреблението на яйца през последните години се запазва сравнително постоянно. През 2005 г. предлаганите на пазара количества са надхвърлили 1.4 млрд. яйца, докато прогнозите за миналата са за около 1.7 млрд. Цените им се запазват около 16 ст. за бройка. При бройлерите ситуацията в началото на миналата година беше катастрофално. Заради психозата с птичия грип цените на замразените продукти паднаха наполовина. При охладените пилета сривът беше с около 50-60%. Положението беше овладяно още през май-юни и към края на годината пилешкото отново възстанови позициите си от силната 2005 г.


Износът за последните 5 години


Година


2002 - 3700 тона


2003 - 3909 тона


2004 - 6566 тона


2005 - 8484тона


2006* - 9000 тона


* Прогноза


Разпределение по страни


Франция - 66 %


Австрия - 18 %


Белгия - 12


Германия - 1 %


Други - 3 %


Източник: Министерство на земеделието и горите

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Асенизатор
    *****
    Неутрално

    А управляващата клика отчита "ПОВСЕМЕСТНИ УСПЕХИ И ЗАБОГАТЯВАНЕ"...

    ЧЕСТИТО на всички...НЕГЛАСУВАЛИ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK