"Флотски арсенал" и "Летец" са най-интересни за инвеститорите

Военните заводи "Флотски арсенал" - Варна, и "Летец" - София, които са част от холдинга "Терем", са се оказали най-привлекателни за инвестиции от частни компании. Към тях са били получени най-много оферти от големи западни компании, научи във вторник "Дневник" от източници от военното министерство. Интерес имало и към завод "Овеч" в Провадия.


Към варненския завод отдавна има интерес на корабостроителни компании, които участват в проекта за построяване на нови корвети за армията. Такъв заявиха германската корабостроителница "Люрсен" и френската Армарис". Германската компания участва и при провалилата се приватизация на военния холдинг през 2004 г. Теренът на завода е интересен и за инвестиции в туризма, тъй като той има 1700 метра крайбрежна ивица. Софийският завод е подходящ за компании, занимаващи се с превози. Теренът на завода има директни изходи на пистите на летище София.


Решението за приватизацията на всичките осем дружества беше взето на 28 ноември 2005 г. В началото на май за консултант по приватизацията беше избран консорциумът между "KPMG - България" ООД и адвокатско сдружение "Арсов, Начев, Ганева". Реалното започване на приватизацията обаче се забави, тъй като до края на миналата година консултантът беше проверяван за издаване на сертификат за индустриална сигурност.


Във вторник Министерството на отбраната подписа договор с консорциума за приватизацията на военния холдинг. С това реално започна раздържавяването на дружеството и трябва да завърши до една година. Консултантът трябва да разработи стратегия за преструктуриране на "Терем" и намиране на ефективни форми на публично-частно партньорство. Намеренията на министерството са "Терем" да продава участията си в дъщерните дружества, като предлаганият пакет ще е 75%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK