"Слънчев ден" залага хотелите си срещи 30 млн. евро .

Туристическата компания "Слънчев ден" ще изтегли 30 млн. евро банков кредит и ще го обезпечи с ипотека върху всички хотели на едноименния комплекс и земите, на които се намират те. Това са одобрили акционерите на компанията на извънредното им общо събрание, което се проведе на 5 януари тази година, съобщиха от Българската фондова борса.


Кредитът е от Булбанк и е със срок 17 години. Компанията тегли заема, за да рефинансира остатъчен дълг към банката от 2004 г. Останалите средства да се използват за финансиране на бъдещата дейност на "Слънчев ден", пише в съобщението на борсата. По-рано председателят на съвета на директорите на дружеството Георги Гергов, че средствата са необходими за финансиране на инвестиционен проект, но не уточни подробности около него. Дружеството ще изплаща лихва от едномесечния EURIBOR плюс.5% годишна надбавка, като заемът ще се погасява до 2023 г.


Компанията ще обезпечи кредитната линия с договорна ипотека върху недвижимите имоти в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена", представляващи туристическия комплекс "Слънчев ден". Това според съобщението на борсата са всички хотели в комплекса заедно със земите, на които се намират.
Според последния консолидиран отчет на дружеството към септември общата сума на активите е 88.6 млн. лв. Приходите са за 9.5 млн. лв., като компанията отчита консолидирана загуба 730 хил. лв. Освен едноименния курортен комплекс дружеството включва и "Старинен Пловдив" АД. Доскоро "Слънчев ден" беше и собственик на софийския ЦУМ, но магазинът беше продаден през юли на фирма, притежавана от синовете на Георги Гергов, за 20 млн. евро, като такава беше и покупната цена.


Според електронния регистър ДАКСИ собственици на "Слънчев ден" са "Съни тур" с 55% от капитала и Тодор Гергов с 20% и Цветомир Гергов също с 20%. Тодор Гергов е и 100% собственик на "Съни тур".


Последната сделка с акции на "Слънчев ден" е сключена на 22 декември, като са били изтъргувани едва 5 книжа на цена 41 лв. Пазарната капитализация на компанията възлиза на 19.4 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK