Борсата отчита 700 млн. лв. оборот през декември

Българската фондова борса (БФБ) отчете абсолютен рекорден оборот от 704 млн. лв. през декември, показва месечната й статистика. За разлика от предишния месец (ноември) повишението е близо три пъти, а спрямо предишните рекордни стойности - около два пъти.


Рекордът на БФБ се дължи най-вече на оборота, реализиран от търговията през месеца с акциите на ДЗИ банк, който се равнява на 396 млн. лв. Основна част от него е вследствие на регистрационните сделки по прехвърлянето на мажоритарния пакет от 74.26% от капитала на ДЗИ банк на новия й собственик - гръцката банка И Еф Джи Юробанк. Това поставя ДЗИ банк и на лидерското място по оборот спрямо останалите компаниите на борсата.


Значителен ръст по оборот спрямо предходния месец правят и Централна кооперативна банка с 16 млн. лв. и "Петрол" с 20 млн. лв., което се дължи на сериозния обем акции, които се изтъргуваха през изминалия месец.
Лидер по ликвидност остава "Химимпорт". За един месец от компанията са изтъргувани над 1.5 млн. акции в общо 1139 сделки. Сделките с дружеството, което дебютира в края на октомври на БФБ, са се понижили наполовина спрямо предходния месец ноември. Оборотът от търговията с книжата на компания е донесъл 11.2 млн. лв. към общия за месеца на пазара. След него по ликвидност се нареждат "Синергон холдинг", който беше определен за най-ликвидната компания на борсата за 2006 г., "Софарма" и "Индустриален холдинг България".


При посредниците отново най-много сделки има "Карол" със 7615 сделки и най-голям оборот, "Булброкърс" със 721 млн. лв., следвани съответно от "Елана трейдинг" и "Първа финансова брокерска къща".


За разлика от ноември през последния месец на 2006 г. оборотът от сделки с корпоративни облигации на борсата се е повишил до 19 млн.лв . Понижение има на официалния пазар на облигации от 2.5 млн. лв. на 474 хил. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK