Търговията с права на "Свилоза" остава слаба

Търговията с правата на "Свилоза" остава доста слаба няколко дни след началото на увеличението на капитала. В петък бяха изтъргувани общо 107 права на средна цена 23.06 лв., като това беше понижение от 9.28% за деня. От началото на процеса по увеличението, който започна на 9 януари, са изтъргувани на вторичния пазар общо 976 права за 23 299 лв. в 34 сделки. Това прави средна цена от 23.87 лв. на едно право. При положение че за един брой се записват 5 нови акции с емисионна цена от 1 лв., това означава, че инвеститорите оценяват една нова акция на около 5.8 лв. За сравнение - на вторичния пазар на борсата една акция на "Свилоза" в петък се търгуваше на средна цена 6.11 лв., което беше спад от 22.56% за деня.


Търговията с правата ще продължи до 6 февруари, а записването на нови акции - до 2 март. При подобно увеличение на вторичния пазар се търгуват правата, които някои от досегашните акционери желаят да продадат, отказвайки се по този начин да запишат полагащите им се нови книжа.


Производителят на целулоза и вискозна коприна увеличава капитала си шест пъти от 6.6 млн. лв. на 39.9 млн. лв., като предлага за записване 33 290 170 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. Ако бъдат записани всички, в дружеството ще влязат свежи ресурси от над 33 млн. лв. За увеличението компанията издава 6 658 034 права, всяко от които дава право за записване на пет нови акции. Капиталът ще се смята за успешно увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK